Heemkringlezing over Honderd jaar kiesrecht goed bezocht

Zo’n tachtig belangstellenden maar liefst kwamen woensdagavond 21 februari af op de lezing  ‘Honderd jaar algemeen kiesrecht’ in De Boodschap in Rijen. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen verzorgde hoogleraar Corien Prins deze interessante lezing op verzoek van de heemkring.
Hoe belangrijk zijn de verkiezingen en het algemeen kiesrecht? Welke rol speelt de technologie bij verkiezingen? Aan de hand van allerlei cijfermateriaal liet Corien Prins onder andere zien hoe het staat met de opkomst in land, provincie en gemeente bij de verschillende verkiezingen. Ze benadrukte in haar verhaal hoe belangrijk het is dat we als lid van die grote familie, de samenleving, onze verantwoordelijkheid (weer) nemen en gaan stemmen.

Big data
Na de pauze nam ze het onderwerp big data in relatie tot verkiezingscampagnes bij de kop. Politieke partijen kunnen met big data heel nauwkeurig bepalen wie ze willen bereiken. Aan de hand van voorbeelden liet Corien Prins zien dat we op internet allemaal met deze personalisatie te maken hebben. Tegenover de vele uitdagingen die digitalisering ons biedt, staan ook de nadelen, zo stelde zij. Ze velde geen oordeel, maar riep op om er goed over na te denken hoe en in welke mate politieke partijen die big data kunnen en mogen gebruiken.

Met dit laatste onderwerp kwam Corien Prins op vertrouwd terrein: “Dit onderwerp is mijn hobby én mijn werk”. De Rijense is hoogleraar Recht en Informatisering aan Tilburg Law School (Tilburg University). Sinds 1 april 2017 is ze tevens voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Belangstelling voor de powerpointpresentatie die Corien Prins bij haar lezing gebruikte? Klik hier