Heropening door wethouders op zondag 5 mei

Heemtuin drastisch en duurzaam gerenoveerd
De tuin van Heemkring Molenheide heeft een ware metamorfose ondergaan. Nieuwe perken en paden, herbouwde karkooi en afhang, verantwoord regenwaterbeheer en een imposante poort met molensteen. Grote veranderingen waarbij meteen ook duurzaamheid en klimaat hoog in het vaandel staan. Zondagmiddag 5 mei openen de wethouders Doremalen en Machielsen dit volledig door vrijwilligers gerealiseerde project. Iedereen is van harte welkom.
“We hebben van de nood een deugd gemaakt”, vertelt Ad Jonkers, coördinator Werkgroep Tuin en Gebouw. “In de zomer van 2019 brandde als gevolg van de hitte onze karkooi (open schuur) af en we wisten dat ook de afhang moest wijken voor de bouw van de appartementen van het nieuwe centrum. We hebben toen besloten de hele tuin drastisch om te gooien.”

Alle nieuw ontstane perken zijn ingericht met in totaal zo’n 170 herplaatste planten en boompjes

De groep van tien vrijwilligers is in 2022 gaan ruimen en slopen en heeft nu, tweeënhalf jaar later, de renovatie voltooid. De nieuwe karkooi en afhang hebben ze opgebouwd en ingericht. Zo’n zestig meter aan paadjes is met oude straatsteentjes opnieuw bestraat. Weer anderen – want ieder zijn/haar specialiteit – hebben het groen verplaatst en alle nieuw ontstane perken ingericht met in totaal meer dan driehonderd planten en boompjes. Om droge periodes te overbruggen, hebben de werkgroepleden een regeninstallatie met pomp aangelegd. En om hemelwater zoveel mogelijk in de tuin te houden en te verspreiden, werd er 130 meter drainageslang in de perken ingegraven.  Ook kwam er een nieuwe poort, gesponsord door Alphons Coolen, de bouwer van het nieuwe centrum. Tegenslagen waren er ook, aldus Ad. “Bij een stuk slang ingraven bijvoorbeeld, kwamen we twee oude funderingen tegen. Dus werd het die middag slopen in plaats van aanleggen. Af en toe hadden we vorst en sneeuw en natuurlijk heel veel regen. Maar bij slecht weer kunnen we altijd nog onder de afhang of karkooi verder. Of we drinken wat langer koffie en dat is ook nuttig, dan komen de ideeën als vanzelf naar boven.”

Vrijwilligersproject
Al met al was het project qua materiaal een hele investering voor de heemkring. Maar zeker de moeite waard. En alles werd door de groep vrijwilligers gerealiseerd. “In die tweeënhalf jaar hebben we er bijna iedere maandagmiddag aan gewerkt, omgerekend zo’n vijftig dagen, ruim anderhalve maand.”

In de karkooi rechts in de tuin staat nu het boerengebeuren met kaasmakerij en allerlei landbouwgereedschappen. Middenachter staat nog altijd de smederij. Linksachter vind je de schoenmaker, de wagenbouwer en een huiskamer uit de jaren zestig. En overal waar de perken liggen, steekt het frisse lentegroen de kop op.

Zo’n zestig meter aan paadjes is met oude straatsteentjes opnieuw bestraat

Het project loopt ten einde, stelt Ad tevreden vast. Maar wat nu? “Onderhoud natuurlijk en opknapbeurten. En we denken serieus na over een nieuwe Kerststal.” Lachend: “Maar dan wel een die door mensen van rond de zeventig te hanteren is. Die vorige is gebouwd toen de werkgroepleden nog rond de veertig, vijftig waren. En dat was ieder jaar meer te merken bij de opbouw.”

Iedereen welkom
De officiële opening van de nieuwe tuin door de wethouders Marielle Doremalen en Corné Machielsen staat voor zondagmiddag 5 mei om 15.00 uur gepland. Maar de tuin is al open vanaf half twee. Dus iedereen kan dan al gerust een kijkje komen nemen. Er worden demonstraties gegeven door een mandenvlechter, een smid en een wolspinster, die ook met de verfplant meekrap aan de slag gaat. En om half drie is er een optreden gepland van het Rijens koor Oud Goud. Plaats van handeling als vanouds: achter ’t Oude Raadhuis aan de Nieuwstraat 22 in Gilze.

En overal waar de perken liggen, steekt het frisse lentegroen de kop op