Genealogie – stamboomonderzoek

Voor al diegenen die belangstelling hebben voor hun voorouders en onderzoek willen (gaan) doen, houdt de werkgroep genealogiebijeenkomsten in ’t Oude Raadhuis. Zowel beginnende als ervaren genealogen, lid van de heemkring of niet, kunnen vrij binnenlopen om in een ongedwongen sfeer ervaringen en kennis uit te wisselen. Er zijn steeds deskundige leden van de werkgroep Genealogie aanwezig om aanvullende adviezen te geven en gegevens uit te wisselen.

Onderzoeksmogelijkheden genealogie
Heemkring Molenheide heeft allerlei onderzoeksmogelijkheden voor de genealogen in huis:
De vereniging is in het bezit van de volgende microfiches:
• van de burgerlijke stand van de gemeente Gilze en Rijen:
– geboortes van 1811 tot 1902; huwelijken en huwelijksbijlagen
van 1811 tot 1922; overlijdens van 1811 tot 1942;
• het bevolkingsregister van 1860 tot 1938;
• de kadastergegevens uit de eerste helft van de negentiende eeuw;

Vrijwilligers werken nog steeds aan een enorm bestand dat intussen al bijna meer dan 300.000 persoonsnamen bevat. Met deze database voor genealogie worden allerlei gegevens onderling gekoppeld en kunnen hele stambomen en gezinsreconstructies worden uitgedraaid;

• meer dan 15.000 originele bidprentjes;
• kopieën van geboorteaktes (1811-1905) en overlijdensaktes (1811-1955) van de gemeente Gilze en Rijen;
• diverse boeken op het gebied van genealogie (voor de lijst klik hier); ‘Publicaties genealogie’
• Jaargangen 1979 tot en met 2009 van Genealogisch tijdschrift Midden en West Noord-Brabant en de
Bommelerwaard;
• Voor de mensen die hun stamboom willen ‘aankleden’ hebben heemkringbibliotheek en archief allerlei extra informatie beschikbaar: meer dan 10.000 foto’s in het fotoarchief; 1.600 boeken en naslagwerken; een grote knipselverzameling over allerlei onderwerpen die Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot aangaan; een verzameling oude kranten van 1914 tot heden.
Ga voor meer informatie naar bibliotheek en archief.

Aandacht voor beginners
Nieuwelingen kunnen rekenen op begeleiding bij het maken van een stamboom. Of het nu om een stamreeks, een kwartierstaat of een parenteel gaat. Er worden adviezen gegeven over de aanpak van het onderzoek in verschillende archieven. De bezoeker kan ook met vragen terecht over bijvoorbeeld de computerprogramma’s Pro-Gen en Aldfaer.

Wanneer zijn er Stamboomonderzoek-inloopbijeenkomsten? 
Het stamboomcafé is open op: Iedere 1e maandagavond van de maand van 19:00 tot 21:00, uitgezonderd juli en augustus. Voor de precieze data van de avonden, klik hier Agenda In de maanden juli en augustus zijn er geen genealogische bijeenkomsten.

Interessante links voor genealogen: Genealogie links

94-jarige voltooit genealogische uitgave. Klik hier voor het complete verhaal.

Oproep
Heeft u nog bidprentjes, rouwkaarten en geboortekaartjes en u wilt ze opruimen? Gooi ze niet weg, maar doneer ze aan Heemkring Molenheide. Mail naar: info@heemkringmolenheide.nl