Agenda

‘Bevrijding en wederopbouw’

Op zondagmiddag 2 februari 2020 is de tentoonstelling ‘Bevrijding en wederopbouw’ te bezichtigen in ons Heemgebouw.  U bent van harte welkom van 13.30 uur tot 16.30 uur, toegang is gratis. Het heemgebouw staat in Gilze, Nieuwstraat 22.  Deze tentoonstelling is telkens de eerste zondagmiddag van de maand te bezichtigen. Van november 2019 tot en met december 2020. (met uitzondering van de maanden augustus en september 2020).

Stamboomcafé

Elke tweede maandag van de maand met de daaropvolgende dinsdag is het ‘stamboomcafé’ van Heemkring Molenheide in ’t Oude Raadhuis aan de Nieuwstraat 22 te Gilze open en wel: ‘s maandags  van 19.00 tot 21.00 uur; dinsdags van 13.30 tot 16.30 uur. U bent welkom op: 10 en 11 februari 2020.
(meer…)

De Klokkenberg, van sanatorium tot medisch centrum

Op dinsdagavond 18 februari a.s. neemt George Dirven ons mee in de geschiedenis van de Klokkenberg. De avond begint om 19.30 uur in het Heemgebouw, Nieuwstraat 22 te Gilze. De lezing is uitsluitend toegankelijk voor leden van Heemkring Molenheide.
Wilt u ook lid worden van onze Heemkring. Klik dan hier .

(meer…)

Stamboomcafé

Elke tweede maandag van de maand met de daaropvolgende dinsdag is het ‘stamboomcafé’ van Heemkring Molenheide in ’t Oude Raadhuis aan de Nieuwstraat 22 te Gilze open en wel: ‘s maandags  van 19.00 tot 21.00 uur; dinsdags van 13.30 tot 16.30 uur. U bent welkom op: 9 en 10 maart 2020.

(meer…)

De Eerste Poolse Pantserdivisie en de bevrijding van Brabant

Frans Ruczynski is op dinsdag 10 maart 2020 gastspreker van een door Heemkring Molenheide (i.s.m. met de projectgroep ’75 jaar vrijheid Gilze en Rijen’) georganiseerde lezing over de Eerste Poolse Pantserdivisie (1.Polska Dywisja Pancerna of 1e Polish Armoured Division). Deze divisie, die onder leiding stond van generaal Stanislaw Wladyslaw Maczek, speelde een grote rol bij de bevrijding van Zuidwest-Nederland. Zo werden Gilze en Rijen-zuid op 27 oktober 1944 bevrijd.

(meer…)

Ook de zevende voorstelling van de oorlogsdocumentaire komt eraan!

Aan de hand van foto’s, film, interviews en gesproken teksten geven wij de kijker een beeld van de (dramatische) gebeurtenissen in de oorlog. Op 19 maart 2020 zal deze film in Cultureel Centrum De Schakel in Gilze worden vertoond.  Er zijn nog geen kaarten te koop. Op deze website lees je wanneer de verkoop van de toegangskaarten start.

Het economische leven in Brabant tijdens de bezetting en zijn nasleep, 1940-1945

Nazi-Duitsland exploiteerde de landen die het had bezet. De wijze waarop dat gebeurde verschilde sterk. Na uitgelegd te hebben in welke categorie van landen Nederland hoorde en hoe dat uitpakte voor het land als geheel, zal speciaal op Brabant worden ingezoomd. Deze provincie maakte een enigszins andere geschiedenis door dan het Westen. De oorzaak daarvan moet worden gezocht in het karakter van de Brabantse industrie.
(meer…)