Agenda

Tentoonstelling ‘Leer van leer’.

Met Gilze en (vooral) Rijen als echte leerlooiersdorpen is er met deze expositie veel te vertellen en te laten zien. Zo vind je er uitleg over het leerlooiproces en zijn er veel foto’s van leerlooierijen en schoenfabrieken. Er is een oude schoenmakerij ingericht, waarbij foto’s laten zien hoe het werk van  de schoenmaker eruitzag. Natuurlijk zijn er ook allerlei materialen die van leer zijn gemaakt tentoongesteld.

(meer…)

“Kennismaken met Archeologie.”

We bezig zijn met het in het leven roepen van een archeologische werkgroep. Deze groep heeft de volgende hoofddoelen:

  • Het verdiepen in de lokale archeologie van de gemeente Gilze en Rijen, als onderdeel van ons cultureel erfgoed;
  • Het opbouwen van een archeologische database en interactieve kaart, en daarmee: het zichtbaar maken van lokale kennis, aanvullend op de kennis van de professionele archeologie;
  • Het meewerken door vrijwilligers van de heemkring bij archeologische opgravingen in onze gemeente. Uiteraard als daar toestemming van de archeologen die verantwoordelijk zijn voor dat project voor verkregen is.

(meer…)

De Middeleeuwen in Brabant

Heemkring Molenheide presenteert een gratis lezing. In cultureel centrum De Schakel, Gilze: maandag 24 april 2023, 19.30 uur. Vrije inloop!
De Middeleeuwen vanuit historische bronnen
Gepresenteerd door Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University

De middeleeuwse geschiedenis en archeologie van Brabant spreken tot de verbeelding. Vooral archeologen trekken geregeld de aandacht met hun vondsten uit de periode tussen 500 en 1500.
(meer…)

Jaarlijkse excursie

Onze jaarlijkse excursie staat gepland voor vrijdag 7 juli. Het bestuur is bezig met de organisatie van dit evenement. In een van onze komende nieuwsbrieven aan onze leden zal het reisdoel en de verdere invulling van deze dag worden bekendgemaakt.