Suske en Wiske

Een oproep van Cyril Koopmeiners die op zoek is naar informatie over Toneelvereniging Utile Dulci uit Gilze  rond 1947
“In april 1947 speelden leden van Toneelvereniging Utile Dulci uit Gilze (ook wel De Kunstkringgenoemd) de revue ‘Ze motte d’r uit’ in de pas gerenoveerde zaal van De Katholieke Kring. Deze voorstelling was gebaseerd op de toen fonkelnieuwe strip ‘De avonturen van Suske en Wiske op het eiland Amoras’ van Willy Vandersteen. Die strip was een jaar daarvoor gepubliceerd in de Bredase krant Dagblad De Stem. Een prachtig voorbeeld van hoe de van oorsprong Vlaamse stripfiguren ook in Nederland harten wisten te veroveren.
Ik doe onderzoek naar de geschiedenis van Suske en Wiske in Nederland en mijn onderzoek bracht me naar Heemkring Molenheide, waar zich een archief van Utile Dulci bevindt. In dit archief vond ik al heel veel informatie, maar het zou zomaar kunnen dat er in particuliere verzamelingen of familiearchieven nog meer te vinden is. Ik zou via deze oproep graag in contact komen met mensen die mij iets meer kunnen vertellen over Toneelvereniging Utile Dulci uit die tijd (1946-1947), over de bestuursleden en leden, en het liefst natuurlijk over die bewuste voorstelling van april 1947. Ook ben ik op zoek naar de jaargangen 1946 en 1947 van Weekblad Gilze-Rijen, een weekblad waar vaak over Utile Dulci werd geschreven, maar waarvan deze bewuste jaargangen helaas in de archieven ontbreken.

Ik ben verder op zoek naar fotomateriaal, krantenknipsels, anekdotes, toneelteksten. Zo zou ik bijvoorbeeld graag foto’s bij de onderstaande namen hebben. Dat kunnen losse portretten zijn, of een groepsfoto van de vereniging. De namen ken ik inmiddels, dankzij Heemkring Molenheide, ik heb er alleen nog geen gezichten bij.

Dit zijn de mensen die betrokken waren bij de revue “Ze motte d’r uit”:

Directeur: A. de Jong, regie en grime: A. Coppens, decorontwerp: Gerrit de Morée, bestuursleden met een rol in het stuk: Ch. Buijs (ondervoorzitter), F. Jacobs (secretaris), Adr. Louws (voorzitter), F. v. Riel, G. Rouws (bibliothecaris), en Ch. Tielemans (penningmeester), overige rollen: P. Aarts, C. v. Bezouw, C. Coppens, A. Cornelissen, C. v. Gool, P. Hamels, A. In ’t Ven, C. Jacobs, A. Klaassen, N. Smulders, W. Tielemans, A. Tuytelaars, en J. Waegemakers.

Bestaan er in uw familie-, vrienden- of kennissenkring misschien foto’s, plakboeken of andere materiaal over deze vereniging en haar leden? Ik hoor graag van u. U kunt mailen naar cyril.koopmeiners@gmail.com of mij bellen op 06 230 193 75.