Historische canon als kerstcadeautje

Arbeiders van de Steenfabriek in Gilze
De Historische canon van Gilze en Rijen bevat de geschiedenis van de gemeente Gilze en Rijen in 21 korte, vlot leesbare verhalen. Geen volledige geschiedschrijving, maar de meest bijzondere en bepalende feiten en ontwikkelingen uit het verleden op een rij gezet. Van het ene naar het andere punt, als een treinreis door onze geschiedenis. Een kleine honderdvijftig foto’s en afbeeldingen, van toen en van nu, maken het geheel nog toegankelijker. Bijzonder aan deze bijna honderd pagina’s tellende uitgave is bovendien dat de canon voor het eerst de historie van alle vier de dorpen van onze gemeente in één boek samenbrengt.

 

 

Zwemmen in een leemkuil bij Steenfabriek Vissenberg in Molenschot

Al lezend in de historische canon ontdek je de rode draad die zich in de historie van onze gemeente aftekent. Al bijna 450 jaar, sinds het begin van de Tachtigjarige Oorlog, zijn er vrijwel steeds militairen in onze dorpen aanwezig geweest. Een factor die beslist een stempel op onze gemeente heeft gedrukt. Maar zeker de moeite waard is ook om te ontdekken, wat er achter hoofdstuktitels als ‘Een voorraadkast uit de ijzertijd’, ‘Met een Frans sausje’, of ‘Pilsje pakken bij ’t Boerke?’zit. En bij wie roepen ‘Gilze en Rijen houdt van Hulten’ of ‘Belse Fien zocht als eerste asiel’ herinneringen op?

 

Het boek is te koop tijdens openstellingsuren (iedere eerste zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur) en digitaal te bestellen via deze website. Ga naar webwinkel