1940 – 1944 Zwaar luchtafweergeschut geplaatst in Molenschot

Tussen de Veenstraat, de Heideweg en de Heiningen in Molenschot stond van 1940 tot september 1944 een batterij zwaar luchtafweergeschut ofwel FLAK (Fliegerabwehrkanonen). Dat waren vier kanonnen van elk 88 millimeter doorsnee, met daaromheen verschillende munitie-opslagbunkers, gebouwtjes en schuilplaatsen voor de manschappen.

Bij de Duitse Fliegerhorst of – zoals het nu heet – vliegveld Gilze-Rijen, hoorde in de Tweede Wereldoorlog heel wat meer. Er waren niet alleen een paar start- en landingsbanen met wat gebouwen erbij.  Op het overzichtskaartje van 1944 is te zien dat er op verschillende plaatsen rondom het vliegveld, activiteiten waren, die direct met het vliegveld te maken hadden. Door een spreiding van al die activiteiten was de kwetsbaarheid bij aanvallen een stuk minder. Het boek Vijf Jaar Luchtfront bespreekt die activiteiten uitgebreid.  Voor de verdediging tegen geallieerde vliegtuigen, plaatsten de Duitsers rondom het vliegveld op enkele plekken zwaar luchtafweergeschut. In Molenschot stond een 88mm Flak (Fliegerabwehrkanone) opgesteld en in de directe omgeving  hiervan bunkertjes voor soldaten en voor munitie.

Fliegerhorst Gilze-Rijen

‘Zaterdag 3 augustus 1940
De luchtbeveiliging rondom het vliegveld is kennelijk toch nog niet voldoende. Immers op verschillende plaatsen is vandaag licht afweergeschut opgesteld. Zo verschijnt op ”Den Driehoek” (Bavelseweg) licht afweergeschut en evenzo achter ”Nerhoven” . Bij Molenschot naast 1 Zug lichte (20 mm) ook 1 batterij zware Flak (88 mm . In de komende weken zullen nog eens diverse stukken geschut bij geplaatst worden zoals bij ”Stad Parijs” te Hulten, langs de weg van Rijen naar Molenschot, bij Rijen langs de rijksweg en in de ”Warande” te Gilze. De totale verdedigingsgordel bestaat dan uit 2 batterijen zwaar (8 stukken) en 9 ”Züge” licht (27 stukken) luchtafweergeschut.’

Uit: Vijf jaar Luchtfront deel 2

Ausweis
In oktober 2017 ontvingen wij van een kleinzoon van Cornelis Embregts een mail met de volgende tekst:
Ik heb in een doosje met oude papieren na het overlijden van mijn vader een Duitse Ausweis gevonden van mijn Opa. Ikzelf ben geboren in Molenschot, in 1960, in de Veenstraat nummer 10. Het gedeelte van deze straat waar wij woonden is later de Molenschotsebaan geworden. Mijn opa en oma en hun kinderen woonden daar ook al ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
Opa werkte in Rijen op een schoenfabriek en moest (toen nog) zes dagen per week op de fiets naar Rijen.

Toen de oorlog uitbrak en het vliegveld Gilze-Rijen in Duitse handen kwam, werd er op verschillende locaties rondom het vliegveld door de Duitsers diverse stuks luchtafweergeschut geplaatst om geallieerde vliegtuigen te bestoken. Zo ook vlakbij waar opa en oma in Molenschot woonden met hun kinderen. Met het bijgevoegde Ausweis moest opa zich iedere dag legitimeren dat hij binnen het gebied van het Duitse luchtafweer woonde, ofwel binnen de Anlage van Feuerstellung L 43 255, zoals op het document is vermeld.’

 

Het gangenstelsel van de stelling

Een Flak 88 in bedrijf

Hier stond de Flak 88

Munitiebunkertjes

Bron: Vijf jaar Luchtfront

Wilt u meer lezen over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Gilze en Rijen? Ga naar www.heemkringmolenheide.nl/tweede-wereldoorlog-gilze-rijen of bezoek onze Webwinkel.