Liberation Route Europe

De Liberation Route loopt door heel Europa. De route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië en loopt via Noord-Brabant, Nijmegen, Arnhem en de Zuid-Veluwe richting Berlijn. Deze gebieden speelden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel.

In Nederland laat de Liberation Route u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Noord-Brabant, rondom Arnhem en Nijmegen en op de Veluwe. Op ruim tachtig locaties in de wijde omgeving liggen veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren 1944-1945. Op de website van de Liberationroute kun je een tekst lezen over die locaties.

Ook de gemeente Gilze en Rijen doet mee. De luisterpalen zijn op drie locaties in onze gemeente geplaatst:
– op het Bisschop de Vetplein (bij de waterput) in Gilze
– bij café/eeterij ’t Vermaeck te Rijen
– bij restaurant Stad Parijs in Hulten (lees hier het verhaal van Engelandvaarder Frans van Eijck)

Deze luisterpaal staat bij café/eeterij ’t Vermaeck aan de oude Rijksweg te Rijen. De paal staat dichtbij de hoofdpoort van vliegbasis Gilze-Rijen.
Voor meer informatie over de Liberation Route: Liberation Route Op deze website kunt u de luisterpalen vinden. De luisterpaal in Gilze kunt u vinden onder nummer 142, die van Rijen onder nummer 143 en van Hulten onder nummer 144.

 

Wilt u meer lezen over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Gilze en Rijen kijk dan in onze Webwinkel

Directe weblinks naar de drie verhalen:

Luisterpaal Gilze
Luisterpaal Rijen
Luisterpaal Hulten