1944 – Gilze zwaar getroffen op 5 juli

Door een bijna gesloten wolkendek werd Gilze op 5 juli 1944 zwaar gebombardeerd door de 303 Groep Vliegende Forten in twee formaties. Ze kwamen van de basis Molesworth in Engeland. De eerste formatie loste de 250 kg zware bommen om 8.48 uur. Deze kwamen terecht op de zuid-westhoek van het vliegveld. Op Verhoven  wordt de boerderij van de familie Timmermans-Spapen getroffen, met noodlottige gevolgen. In de kelder worden vier personen door een voltreffer gedood: n.l. vader, moeder, dochter en de hier binnengevluchte C. Klaassen. Twee gewonden, behorend bij de tewerkgestelden op het vliegveld, worden later hiervandaan afgevoerd.
De tweede formatie loste bommen van 250 kg om 8.51 uur. Deze bommen kwamen allemaal op huizen, straten en aangrenzende akkers van Gilze terecht.

Het afweergeschut kwam pas laat op gang. En toen het gedreun van bommenwerpers en afweergeschut weggestorven was, werd duidelijk wat er was aangericht. Mensen liepen huilend, ontredderd en in paniek rond. De kern van het dorp was zwaar geraakt, overal lagen dakpannen, puin en glas. De Kerkstraat, Raadhuisstraat, Oranjestraat, Ridderstraat en Versterstraat, het hart van Gilze, was een grote ravage. Vooral op en bij het Plein ‘De Tip’ (het Bisschop de Vetplein) waren veel kraters geslagen van wel 5 tot 6 meter diep. Voltreffers doodden twee bijna complete gezinnen.
.

Het pand van de familie in ’t Ven aan de Raadhuisstraat

Raadhuisstraat
In de Raadhuisstraat werd het gezin In ’ t Ven onder het puin bedolven. Alleen de vader overleefde het bombardement, omdat hij naar zijn werk was. Er waren nog drie andere personen in het huis aanwezig en die kwamen ook om het leven.

 

 

Pand van de familie Sikkenga aan het Bisschop de Vetplein

Het Plein (Bisschop de Vetplein)
Op het Bisschop de Vetplein viel een bom op de woning van het gezin Sikkenga. De bom trof ook de kelder waarin de bewoners schuilden. Moeder Sikkenga en zes van haar kinderen waren op slag dood. Drie kinderen en de vader overleefden het drama, omdat zij niet thuis waren.

Hulpdiensten uit Tilburg, Rijen en Chaam waren er om hulp te verlenen. Mensen van het vliegveld maakten nog zeven tijdbommen of blindgangers van 250 kg onschadelijk.
In totaal waren er 21 doden en veel gewonden te betreuren. De doden werden allemaal op 6 juli in de avond in een gemeenschappelijk graf begraven.

 Bron: Vijf jaar Luchtfront

Wilt u meer lezen over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Gilze en Rijen? Ga naar www.heemkringmolenheide.nl/tweede-wereldoorlog-gilze-rijen of bezoek onze Webwinkel.