Oorlogsjaar 1944 (bevrijding Gilze en Rijen)

Op deze pagina worden artikelen geplaatst over gebeurtenissen in het oorlogsjaar 1944. Kom zeker nog eens terug! Wij zijn druk bezig om de pagina te vullen.

Hulten:
Bombardement zondagnamiddag 3 september 1944, circa 17.30 uur. De lucht is nog bewolkt maar zal spoedig opklaren door een vreemd natuurverschijnsel. Lees hier het verhaal over dit bombardement.

Gilze:
Bij de terugtocht van de Duitsers werden diverse gebouwen in Gilze vernield. Lees hier het verhaal over het nieuwe raadhuis.

Gilze:
Op 5 juli 1944 wordt het centrum van Gilze zwaar getroffen door een bombardement. Met grote gevolgen. Lees hier het verhaal over het bombardement van 5 juli 1944

Molenschot:
Bij de bevrijding van Molenschot  werd door de Poolse troepen geschoten richting de kerktoren  omdat daar Duitsers in zaten. Bij deze beschieting is een inwoonster van Molenschot gedood. Lees hier het verhaal Dodelijk slachtoffer bij bevrijding Molenschot.

Rijen:
Op 3 september 1944 wordt de lederfabriek in de Julianastraat door bommen geraakt. Het fabriekscomplex van de N.V. Lederfabriek Noord-Brabant brandt grotendeels uit. Lees hier het verhaal over de brand.

Gilze:
In de nacht van 1 juni 1944, om 01.30 uur, stort aan de Warande in Gilze een Engelse Hudson brandend neer. Het afweergeschut van het vliegveld heeft de bommenwerper geraakt. Het (spionnen)toestel met een geheime bestemming heeft ook twee Nederlanders aan boord. Alle zes inzittenden komen hierbij om. Waar kwam het toestel vandaan en wat was de bestemming? Lees hier het verhaal over het spionnenvliegtuig

Molenschot:
In de Broekstraat in Molenschot voltrekt zich op 4 januari 1944 om 15.07 uur een drama. Een Duitse Dornier 217 bommenwerper stort neer, aangeschoten door een Engelse Typhoon jager. De hele bemanning, vier jonge Duitsers, komt hierbij om. Lees hier het verhaal over de neergestorte Dornier 217. 

Wilt u meer lezen over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Gilze en Rijen kijk dan in onze Webwinkel