Oorlogsjaar 1944 (bevrijding Gilze en Rijen)

Op deze pagina worden artikelen geplaatst over gebeurtenissen in het oorlogsjaar 1944. Kom zeker nog eens terug! Wij zijn druk bezig om de pagina te vullen.

Hulten:
Bombardement zondagnamiddag 3 september 1944, circa 17.30 uur. De lucht is nog bewolkt maar zal spoedig opklaren door een vreemd natuurverschijnsel. Lees hier het verhaal over dit bombardement.

Hultenaar Frans van Eijck kwam in 1940 met zijn legereenheid in Engeland terecht. Eind oktober 1944 trok hij door zijn geboorteplaats Hulten. Lees hier zijn verhaal.

Gilze:
Bij de terugtocht van de Duitsers werden diverse gebouwen in Gilze vernield. Lees hier het verhaal over het nieuwe raadhuis.

Op 5 juli 1944 wordt het centrum van Gilze zwaar getroffen door een bombardement. Met grote gevolgen. Lees hier het verhaal over het bombardement van 5 juli 1944

In de nacht van 1 juni 1944, om 01.30 uur, stort aan de Warande in Gilze een Engelse Hudson brandend neer. Het afweergeschut van het vliegveld heeft de bommenwerper geraakt. Het (spionnen)toestel met een geheime bestemming heeft ook twee Nederlanders aan boord. Alle zes inzittenden komen hierbij om. Waar kwam het toestel vandaan en wat was de bestemming? Lees hier het verhaal over het spionnenvliegtuig

Een persoonlijk verhaal van Gilzenaar van Bezouw met zijn paard.

Rijen:
Op 3 september 1944 wordt de lederfabriek in de Julianastraat door bommen geraakt. Het fabriekscomplex van de N.V. Lederfabriek Noord-Brabant brandt grotendeels uit. Lees hier het verhaal over de brand.

John M. Stienen beschrijft de bevrijding van Rijen in oktober 1944. Lees hier het verhaal

Uittreksel uit de dagrapporten van Ericsson Telefoon-Maatschappij N.V.

Molenschot:
Bij de bevrijding van Molenschot  werd door de Poolse troepen geschoten richting de kerktoren  omdat daar Duitsers in zaten. Bij deze beschieting is een inwoonster van Molenschot gedood. Lees hier het verhaal Dodelijk slachtoffer bij bevrijding Molenschot.

In de Broekstraat in Molenschot voltrekt zich op 4 januari 1944 om 15.07 uur een drama. Een Duitse Dornier 217 bommenwerper stort neer, aangeschoten door een Engelse Typhoon jager. De hele bemanning, vier jonge Duitsers, komt hierbij om. Lees hier het verhaal over de neergestorte Dornier 217. 

Vliegveld Gilze-Rijen

Air-gunner of geheim agent?
Geraakt door Duits luchtafweergeschut stortte op 1 september 1944 de Stirling bommenwerper LK131 neer op Vliegveld Gilze-Rijen. Zeven van de acht Canadese en Engelse bemanningsleden kwamen om en werden hier in Gilze begraven. De enige overlevende werd krijgsgevangen gemaakt. Met dit herinneringsbordje willen we deze geallieerde slachtoffers ‘een gezicht’ geven. That we shall never forget…
Voor meer informatie over deze gebeurtenis  klik hier

Niet teruggekeerd
In de nacht van 28 mei 1944 omstreeks half drie wordt een Lancaster bommenwerper aangevallen door een vijandelijke nachtjager. Fel brandend komt het vliegtuig in stukken naar beneden, in een bosgebied op nog geen kilometer van het Duitse kamp Prinsenbosch. Ongeveer tien minuten later detoneert de bommenlading en er ontstaan verschillende bosbranden. Het ongeval heeft een noodlottige afloop voor deze drie bemanningsleden.
Voor meer informatie over deze gebeurtenis klik hier

 

Wilt u meer lezen over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Gilze en Rijen kijk dan in onze Webwinkel