1942 – Munitietrein in Rijen geëxplodeerd

Op vliegveld Gilze-Rijen stegen zaterdagavond 30 mei 1942, kort vóór middernacht bij heldere maan, de bommenwerpers van I/KG 2 op. De eerste bommenwerpers waren nauwelijks in de lucht, toen een enorme explosie door de nacht daverde.

Om 23.20 uur explodeerden drie wagons van een munitietrein, die juist op het station in Rijen was binnengelopen. De oorzaak was onbekend. Twee van deze wagons waren beladen met vliegtuigbommen, de andere met boordmunitie. De aangerichte schade was enorm: delen van de trein waren over een groot oppervlak weggeslingerd, acht woonhuizen waren vernield of zwaar beschadigd; 25 personen raakten licht gewond. Het spoorwegverkeer was voor lange tijd onmogelijk. De gealarmeerde brandweer van het vliegveld was er snel bij om te verhinderen dat de brandhaarden zich uitbreidden.

Van de historische foto ‘s die in het Duitse Bundesarchiv bewaard zijn gebleven, laten wij er hier vier zien.

Wilt u meer lezen over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Gilze en Rijen kijk dan in onze Webwinkel.

Gezicht op het los- en laadperron met op de achtergrond station Gilze-Rijen. Rechts het vernielde café P. Martens. Twee van de drie totaal vernielde wagons waren geladen met vliegtuigbommen, de derde met munitie voor boordwapens (volgens het Freiburg-rapport).

 

Het vernielde café van P. Martens aan de Vennenweg. De enorme ravage schijnt voornamelijk door de luchtdruk te zijn veroorzaakt; de paal van het lichtnet en de vier lindebomen waren vrijwel ongeschonden (foto Bundesarchiv).Nog een vernielde woning aan de Vennenweg. De twee huizen rechts op de achtergrond staan daar vandaag de dag nog (foto Bundesarchiv).

Dit zwaar beschadigde huis werd hersteld en stond er tot 1986 nog (foto Bundesarchiv).

Bron: Vijf jaar luchtfront, deel drie

 

 

Wilt u meer lezen over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Gilze en Rijen? Ga naar www.heemkringmolenheide.nl/tweede-wereldoorlog-gilze-rijen of bezoek onze webwinkel.