1945 – V2 inslagen in de Ridderstraat in Gilze

In Gilze sloegen op 20 maart 1945 twee V2-raketten (Vergeltungswaffe 2) in. De eerste om 08.30 uur, dicht bij het laatste huis in de Ridderstraat van de familie Van Gils. De tweede om 17.35 uur in de staatsbossen ongeveer tweehonderd meter van de Maastrichtse Baan en de Chaamse weg.
Mevr. Abbenhuis-van Gils herinnert zich: “Wij waren met twaalf kinderen en op die morgen roept één van ons: ‘Daar wordt weer in de lucht geschreven . . . ‘. Direct daarop volgt een geweldige ontploffing; glasscherven, dakpannen kletteren overal neer. Het huis lijkt in  te storten. Jeanne die bij het raam zit, krijgt glas in haar hoofd en oog. Hierdoor wordt ze blind aan het linker oog. Ik word aan mijn knie gewond. In een Engelse vrachtauto worden wij naar de dokter gebracht. Meer dan vijftig meter achter ons huis in de tuin is een grote krater geslagen. Wrakstukken van het projectiel zijn nergens te zien, zover ik me herinner. Wél zijn er nog scherven gevonden. Het voorhuis is zwaar beschadigd, het is helemaal uit zijn voegen gerukt”.

V2-raket
De V2, die officieel Aggregat 4 (A-4) heette, was de eerste onbemande geleide ballistische raket. Dit door de nazi’s gefabriceerde tuig was de opvolger van de V1 (een geleid vliegtuig). Volgens een documentaire van de BBC doodde het niet alleen zo’n 9.000 burgers en geallieerde militairen, maar ook 12.000 dwangarbeiders die omkwamen bij de productie. De ontwerper was Wernher von Braun, die na de oorlog de rakettechnologie naar de VS bracht.

De Duitsers zetten de raket voor het eerst in op 8 september 1944. Vanuit Wassenaar bestookten ze Londen. Die stad kreeg na Antwerpen veruit de meeste V2’s te verwerken. Het V2-offensief duurde van september 1944 tot en met maart 1945. In deze periode vuurden de Duitsers meer dan 3.000 raketten af. Meer dan 500 V2’s troffen het gebied direct rond Londen en enkele honderden kwamen verder weg neer. Er vielen ook V2’s op Ipswich en Norwich in Engeland en op delen van  België, Frankrijk, Nederland en ten slotte zelfs Duitsland, die de geallieerden bezet hadden.

Bron: Vijf jaar Luchtfront en Wikipedia 

Wilt u meer lezen over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Gilze en Rijen? Ga naar www.heemkringmolenheide.nl/tweede-wereldoorlog-gilze-rijen of bezoek onze Webwinkel