1945 – V1 in de Lange Wagenstraat in Gilze gevallen

Op 26 februari 1945 viel er een V1 op twee huizen in de Lange Wagenstraat in Gilze. De gevolgen waren verschrikkelijk.  In totaal vielen er negen slachtoffers (twee volwassenen en zeven kinderen). Doordat de voorgevel van de zuivelfabriek tegenover de huizen instortte, werden twee kinderen gedood. Zij stonden daar te wachten op een warme maaltijd. Een paar dagen later stierf nog een meisje aan haar verwondingen.

Uit het dagboek van Arnold Verster:

‘De ramp in de Wagenstraat – maandag 26 februari 1945 ‘Dies ater’ (= een zwarte dag) voor Gilze! Even over het middaguur dringt een laagvliegende V1 in het huizencomplex Lange Wagenstraat, vlak tegenover de zuivelfabriek. En ontploft er in de naast elkaar liggende woningen van Segers, J. Broeders en A. Weterings. Meerdere personen, van hun werk op de akkers naar hun middagmaal gaande, zagen het ongeluk gebeuren; één seconde en de ruïne lag er. Lag er totaal tot gruis en puin. Zelf was ik er, op weg naar Van Tiel, juist gepasseerd en weer met mijn fiets op het Plein, toen er een formidabele schok weerklonk en al wat nog ruit was in die omgeving kletterend op de grond neerkwam. Ik zag een vette zware rookkolom ergens van rond de boterfabriek opstijgen en was direct ter plaatse. Alreeds waren tal van nijvere handen, waaronder vele Engelse soldaten in het puin aan het graven. Er werden negen doden naar boven gehaald en verschillende gewonden konden gelukkig nog uit de chaos van balken, zolderribben en omgevallen muren worden bevrijd.


Wagenmaker Weterings had twee kinderen te betreuren, bij Jan Broeders viel een dochter als offer, terwijl het huisgezin Segers hun moeder en twee kinderen naar het graf zagen dragen. Daarenboven vond men nog een tweetal verongelukte kinderen naast de zuivelfabriek, waar juist op dat uur de soepbedeling placht te geschieden, en waar zeker honderd jongens en meisjes stonden te wachten. Een jongen van Sjef Vermeeren en een dochter van Peters, Molenstraat en kort nadien overleed in het ziekenhuis nog een gewond kind van Verheijen. De zuivelfabriek met directeurswoning was goeddeels verwoest, evenals de grote graanmagazijnen van Willemsen en de lederfabriek De Vet en Verster, die in de Wagenstraat haar magazijn had. De woning van Wouters ernaast was moeilijk herstelbaar en een tiental andere huizen had een soortgelijk lot getroffen.’

Slachtoffers V1 op maandag 26 februari 1945

Engelina Johanna Segers – de Vet 49 jaar
Elisabeth Antonia Adriana Segers 16 jaar
Adriana Maria Segers 10 jaar
Adriana Jacoba Wilhelmina Weterings 17 jaar
Maria Jacoba Mathea Weterings 9 jaar
Rufina M. Broeders 29 jaar
Franciscus Adrianus Peters 5 jaar
Adrianus Johannes Josephus Vermeeren 11 jaar
Franciscus Cornelius Verheijen 8 jaar

Foto’s via Peter van Opstal
Bron: ‘In de greep van de meedogenloze – Gilze en Rijen in oorlogsdagboeken’ en Vijf jaar Luchtfront

Wilt u meer lezen over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Gilze en Rijen? Ga naar www.heemkringmolenheide.nl/tweede-wereldoorlog-gilze-rijen of bezoek onze webwinkel. Daar vindt u ook ‘In de greep van de meedogenloze – Gilze en Rijen in oorlogsdagboeken’, een boek met daarin vier Gilze en Rijense dagboeken uit de Tweede Wereldoorlog.