1944 – Kerk Hulten en omgeving zwaar gebombardeerd

Zondag 3 september 1944. Ook in Gilze waren de eerste symptomen van de aftocht van de Duitsers te zien. Enkele vrachtauto’s, volgepakt met koffers en fietsen  en daartussen manschappen, kwamen rond het middaguur vanuit Kamp Prinsenbos door Gilze.

Bombardement zondag-namiddag 3 september 1944, circa 17.30 uur.  De lucht is nog bewolkt maar zal spoedig opklaren door een vreemd
natuurverschijnsel.

Rond 15.00 uur loeiden de vliegveldsirenes om de alarmtoestand aan te kondigen. Ook nadat zo’n dertig oostwaarts vertrokken Thunder­bolts allang waren teruggekeerd, bleef die voortduren. Rond 17.00 uur kwam vanuit het westen een breed gespreide optocht van voorbijtrekkende Lancasters en Halifaxes aangevlogen. Toen de zware batterijen het vuur op hen openden, deden zich wonderlijke lichteffecten voor: verticale lichtbanen bewogen zich met grote snelheid door het luchtruim.

Daarna rezen vuilgele zandzuilen op uit het landingsterrein. Een solovliegende Halifax moest daar zijn bommen hebben laten vallen, samen met honderden lichtfakkeltjes die even later in die buurt opflikkerden. Al snel regende het zware bommen, vele series uit viermotorigen, waarbij de ‘bui’ zich langzaam westwaarts verplaatste tot in de omgeving van de Junkerhal. De aanval duurde wel een kwartier.

Een aantal bommen kwam neer op de Rijksweg Breda-Tilburg en aan de overkant daarvan. In Hulten verwoestten voltreffers de Gerardus-Majellakerk helemaal en de school daarnaast voor het grootste deel. Het RK- kerkhof werd ‘omgeploegd’, aldus het rapport van de Luchtbeschermingsdienst (LBD) en veel huizen hadden aanzienlijke schade. Ge­lukkig hadden de bewoners van Hulten hun gevaarlijke dorp al eer­der dat jaar verlaten, zodat geen mens letsel opliep.

De Duitsers wilden de Rijksweg weer zo snel mogelijk berijdbaar maken voor het drukke militaire verkeer. Daarom vorderden ze werkkrachten uit Tilburg.

 

Kerk verwoest, school zwaar gehavend.

 

Beeld van de verwoesting in Hulten. Rechts de zwaar gehavende pastorie, op de voorgrond stond eens de Gerardus Majella-kerk.

 

 

Bron: Vijf jaar luchtfront, deel vijf

Wilt u meer lezen over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Gilze en Rijen? Ga naar: Tweede Wereldoorlog of bezoek onze webwinkel.

Terug naar Herinneringsroute