De Mulder 163

Kadastrale speurtocht in Gilze.

Fiona Conrads schrijft het laatste (13e) deel over Kaasmakerij Bastiaansen; Walter de Vet vertelt over De Kuiper, een vergeten beroep; Ut Taolgenootschap heeft het over het Brabantse weer, en Alex Emmen doet samen met Anton van Hoek een kadastrale speurtocht in Gilze. De Mulder 163 is het echt waard om te lezen.
Kaasmakerij Bastiaansen: Jan Bastiaansen vertelt in dit feuilleton hoe het kaasmaken in de jaren ’70 als hobby begon en zich ontwikkelde tot een groot bedrijf door pionierswerk, innovatie en steeds oplossingen zoeken voor gerezen problemen. In de voorgaande delen kwam de ontwikkeling van de kaasmakerij aan de orde. Daarna volgden een paar delen over aspecten die gedurende de hele periode een rol speelden en extra uitgelicht werden. Dit laatste deel gaat over het faillissement van Bastiaansen Kaas in 2002.

De kuiper, een vergeten beroep: Kijk je in het adresboek van Gilze en Rijen dan kom je nog de naam Kuijpers tegen. En de wielerliefhebber kent Hennie Kuiper. Maar wie weet nog waar de naam Kuiper vandaan komt? Kuiper is een vergeten beroep dat je enkel nog tegenkomt in een openluchtmuseum. In de gemeente Gilze en Rijen hadden we tot begin 20e eeuw mensen met dat beroep. In dit artikel wat wetenswaardigheden over het beroep kuiper en de mensen uit onze gemeente die dat uitoefenden.

Ut weer, onweer en nôdweer: Ut weer is toch wel iets waor we iedere daag mee te maoke hebben zowel in de goeie zin as in de kwaoje zin. Effe terug in de tèd en we zèn dan aongekomme in de vurrige eeuw in ut jaor 1996 en wel op dun 8 ste juni. Ut leek wir een van de moiste daoge te worre, en bij ut aonkleje hielde we daor ok al rekening mee. Korte broek aon un T shirt en sportschoene ut kon zo mar unne vakansiedag zen. Ut wier wel wa aanders, In verschillende durpen in de buurt van Gils en Rije kwaam gewôn nôdweer veur. Virtien koei in Gils wiere dur dun bliksum getroffe, en allemaol warre ze dôd. Boome spleten ope ok dur de bliksum.

Een kadastrale speurtocht in Gilze: De oudst bekende complete bouwtekening is getekend door A.L. Botermans uit Gilze. Het Architect Botermanshof is naar hem genoemd. Veel panden die hij ontworpen heeft bestaan nog steeds. Bovenaan de tekening staat de tekst: ‘Ontwerp voor het bouwen van School en Catechismus Localen, Sacristie en Portiek voor de Eerw. Zusters, te Gilze. Gezien en goedkeuring door het gemeentebestuur te Gilze 7 oktober 1908, den burgemeester G.J. van Poppel.’

HvO
Wilt u de complete verhalen lezen, dan kunt U De Mulder 163 bestellen bij Jac Kuijsters: Heuvelstraat 3, 5126 CM  Gilze tel. 0161 – 45 18 30. Ook kunt u zich hier als lid van Heemkring Molenheide aanmelden, dan krijgt u het kwartaalblad gratis thuisbezorgd.