Mulder 137 is uit!

Verdwenen middenstand
In deze slotafleveringen worden in Rijen de Spoorlaan Noord, Laagstraat, Heistraat en Binnenweg, Burg. Sweensplein, Pius X-straat, Statenlaan en Heikantsestraat belicht. Vele leerfabrieken en boerderijen zijn hier verdwenen en dat wordt ook geïllustreerd met oude foto’s. John en Jeanne besluiten met: “In ongeveer een halve eeuw is het dorp Rijen enorm veranderd. Het dorpse karakter is helemaal verdwenen, en door de uitbreidingen vanaf 1960 is Rijen het grootste dorp van de gemeente geworden.”

In Gilze wordt nog de westzijde van de Nieuwstraat bekeken. De slotconclusie over Gilze is: “In de periode 1935-1980 zijn er in Gilze in totaal 179 middenstandszaken geweest waarvan er in 2009 nog 32 over waren. Hierbij moeten we wel opmerken dat veel van die kleine winkeltjes geen kostwinning was maar zorgde voor wat bijverdiensten.

Mister Metsers
Connie Hoevenaars-Willemse hoorde het verhaal van Annie Klijs-Kluitmans, die een tijdje bij de familie Metsaars geholpen heeft in de huishouding. Toon Metsaars werd geboren in Rijen op 11 oktober 1916. Van 1931 tot 1935 zat Toon op de kweekschool in Dongen. In 1937 haalde hij zijn hoofdakte en datzelfde jaar begon hij zijn loopbaan bij het onderwijs in Molenschot als ‘Kwema’ (= kwekeling met akte). Toon Metsaars kreeg echter steeds meer interesse voor de landbouw. Hij volgde een cursus in Wageningen en haalde in 1940 de akte ‘Huis- en Schoolonderwijs in de beginselen der Landbouwkunde’.

In 1943 trouwde hij met Bets Verheijden. Na de oorlog werd hij door de gemeente Gilze en Rijen en de Boerenbond gevraagd om met een landbouwcursus in Rijen te beginnen. Hij startte met 12 leerlingen, maar dat leidde uiteindelijk in 1948 tot een werkweek van ongeveer 70 lesuren op vier verschillende scholen in de gemeente!

In 1949 solliciteerde Toon naar de functie van hoofd van de lagere landbouwschool in Hulten, werd aangesteld en zou dit tot 1974 blijven doen. Toen ging het met pensioen. Toon had ook nog tijd voor andere werkzaamheden. Meer dan 25 jaar vervulde hij de rol van Sinterklaas in Molenschot en vele jaren was hij te vinden op concoursen in de paardensport. .

Wilt u de complete verhalen lezen in De Mulder 137, dan kunt U terecht bij Jac Kuijsters: Heuvelstraat 3  5126 CM  Gilze tel. 0161 – 45 18 30.