De historische canon van Gilze en Rijen

Het geschiedschrijvende boek van Heemkring Molenheide, getiteld De Historische canon van Gilze en Rijen, vertelt het verhaal van twee eeuwen jaarmarkten en nog veel meer uit de gemeente Gilze en Rijen. Alle vier de kerkdorpen komen in dit bijna honderd pagina’s tellend boek aan bod. Heemkring Molenheide gaf het boek, dat met bodemvondsten tot honderden jaren voor Christus terug gaat, in 2012 uit en het is nog steeds een mooi verjaardags- of Sinterklaasgeschenk.

Foto: Veemarkt in de Kerkstraat te Rijen, de huidige Hoofdstraat.

Het boek verhaalt ook over: Bodemvondsten vertellen een verhaal, Priemend vingertje werd boerenduim, Skeletten en knopen brachten de Tachtigjarige Oorlog dichterbij, Met een Frans sausje, de Verdwenen stad op de hei en Belse Fien zocht als eerste asiel in Rijen.

De geschiedenis van de gemeente Gilze en Rijen wordt in eenentwintig korte verhalen verteld, opgesierd met bijna honderdvijftig foto’s en afbeeldingen, van toen en van nu. Bijzonder aan deze uitgave is bovendien dat de canon voor het eerst de historie van alle vier de dorpen van de gemeente in één boek samenbrengt.

Het boek is te koop tijdens tentoonstellingen in heemerf ’t Oude Raadhuis aan de Nieuwstraat 22 te Gilze (elke eerste zondag van de maand, de eerste is op zondag 7 december) of te bestelling via de website www.heemkringmolenheide.nl/site/webwinkel .
De prijs bedraagt dan € 9,50 + verzendkosten €3,84 = € 13,34.