Van Annekes, mannekes en Molenschot

We pikken een fragment van één hoofdstuk uit:

Van Annekes, mannekes en Molenschot.
Molenschot, wie kent het niet? In heel Nederland staat het kleine plaatsje bekend als het dorp van Sint Anneke. Onder andere dankzij Beatrijs Smulders, een bekende vroedvrouw uit Amsterdam, die in de jaren negentig van de vorige eeuw op televisie vertelde dat ze er op bedevaart was geweest. Ze was gaan bidden in de Annakapel in de hoop een relatie te krijgen. Kort daarna kwam de zo gewenste man in haar leven en twee kinderen volgden. Het verhaal haalde de landelijke tijdschriften en kranten. Met als gevolg dat bussen vol bedevaartgangers nog jarenlang op 26 juli met Sint Anneke Molenschot binnenreden. Meest vrouwen, een enkele man, maar ze kwamen allemaal voor een relatie of met een kinderwens. Velen zagen hun gebed verhoord, maar of dat nu door Sint Anneke kwam?

Het boek verhaalt verder over: Bodemvondsten vertellen een verhaal, Priemend vingertje werd boerenduim, Skeletten en knopen brachten de Tachtigjarige Oorlog dichterbij, Met een Frans sausje, de Verdwenen stad op de hei en Belse Fien zocht als eerste asiel in Rijen.

De Historische canon van Gilze en Rijen vertelt zo de geschiedenis van de gemeente Gilze en Rijen in 21 korte, vlot leesbare verhalen, opgesierd met bijna honderdvijftig foto’s en afbeeldingen, van toen en van nu. Bijzonder aan deze uitgave is bovendien dat de canon voor het eerst de historie van alle vier de dorpen van de gemeente in één boek samenbrengt.

Het boek is te koop tijdens tentoonstellingen in heemerf ’t Oude Raadhuis aan de Nieuwstraat 22 te Gilze (elke eerste zondag van de maand) of bestelling via de website www.heemkringmolenheide.nl/site/webwinkel . De prijs bedraagt € 9,50 plus eventuele verzendkosten. (ongeveer € 3,00)