Veertig jaar kaasmaken in Molenschot

De expositie witte’t nog van toen toont u allerhande gereedschappen, briefhoofden, foto’s en films over de oudere ambachten en fabrieken in de gemeente Gilze-Rijen. Ook is de oude brandweer garage open, waar allerlei huishoudelijke artikelen en ook het oude cachot te bezichtigen zijn.

Jan Bastiaansen is dus aanwezig om over de kaasmakerij te praten. Hijzelf volgde als hobby in 1973 een cursus kaasmaken in de abdij van Postel. Nog geen jaar later startte hij in de garage naast zijn huis in Molenschot het kaasmaken op met de verwerking van zevenhonderd liter rauwe koeienmelk. Opnieuw een jaar later werden de eerst kazen afgeleverd aan De Kleine Aarde, een van de eerste biologische groothandels in Nederland. In 1979 bouwde de familie de productiehal, waar nu nog steeds de Bio Kaas BV zich bevindt. Er kwamen windmolens voor de benodigde elektriciteit en de omzet groeide uit tot het verwerken van drie miljoen liter melk per jaar. In 1990 staakt men met opfokken van stieren en de stallen worden omgebouwd tot magazijn.

In 1999, vijfentwintig jaar na de opstart, wordt Bastiaansen BV verkocht aan het Limburgse Swenty Milk, dat drie jaar later failliet gaat en Bastiaansen meesleept in het faillissement. Rouveen Kaasspecialiteiten neemt het bedrijf over en vernoemt het opnieuw naar Bio Kaas BV. Dochter Marga Bastiaansen is nog steeds aan het kaasbedrijf verbonden.

Jan Bastiaansen vertelt u over het kaasmaken met de slogan: Wat van Bastiaansen komt, is goed!

Naast de tentoonstelling en de kaaspresentatie is natuurlijk ook de heemtuin open, waar veel oude planten en bomen zijn te vinden, zoals onder andere de Moerbeiboom en de Mispelboom. De vruchten van de Mispelboom zijn gebruikt door leden van de Heemkring om vruchtenjam van te maken. Deze jam kan in de serre geproefd worden.

Zondag 6 juli is de heemtuin en de tentoonstelling open van 13.30 tot 16.30 uur. De entree is gratis. Het bezoekadres is Nieuwstraat 22 te Gilze.

Elke eerste zondag van de maand kunnen geïnteresseerden in ’t Oude Raadhuis terecht om deze tentoonstelling en de ‘Boerenblomhof” te bezichtigen, behalve in de maand augustus. Bezoekers met rolstoel of rollator kunnen via de zijingang naar binnen.
Groepen kunnen voor een bezoek buiten de openingsuren, via e-mail een afspraak maken: secr@heemkringmolenheide.nl .