De geschiedenis van onze gemeente in 21 toegankelijke verhalen

De historische canon van Gilze en Rijen bevat de geschiedenis van de gemeente Gilze en Rijen in 21 korte, vlot leesbare verhalen. Geen volledige geschiedschrijving, maar de meest bijzondere en bepalende feiten en ontwikkelingen uit het verleden op een rij gezet. Van het ene naar het andere punt, als een treinreis door onze geschiedenis. Een kleine honderdvijftig foto’s en afbeeldingen, van toen en van nu, maken het geheel nog toegankelijker. Bijzonder aan deze bijna honderd pagina’s tellende uitgave is bovendien dat de canon voor het eerst de historie van alle vier de dorpen van onze gemeente in één boek samenbrengt.

De leden van de canonwerkgroep namen een kleine drie jaar geleden het initiatief om deze historische canon samen te stellen. Tijdens het schrijfproces begon zich een duidelijke rode draad in de historie af te tekenen. Al bijna 450 jaar, sinds het begin van de Tachtigjarige Oorlog, zijn er vrijwel steeds militairen in onze dorpen aanwezig geweest. Een factor die beslist een stempel op onze dorpen en dus ook op de canon heeft gedrukt.

Maar zeker de moeite waard is ook om te ontdekken, wat er achter hoofdstuktitels als ‘Een voorraadkast uit de ijzertijd’, ‘Met een Frans sausje’, of ‘Pilsje pakken bij ’t Boerke?’zit. En bij wie roepen ‘Gilze en Rijen houdt van Hulten’ of ‘Belse Fien zocht als eerste asiel’ herinneringen op?

Behalve bij Novy in Gilze en Bruna in Rijen is het boek natuurlijk ook bij Heemkring Molenheide te koop tijdens openstellingsuren (iedere eerste zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur) en digitaal te bestellen via deze website. Ga naar {cms_selflink page=’webwinkel’ text=’webwinkel’}