‘In de greep van de meedogenloze – Gilze en Rijen in oorlogsdagboeken’

In deze uitgave heeft de heemkring vier oorlogsdagboeken gebundeld van mensen die in de periode 1940-1945 in Gilze en Rijen woonden en/of werkten: Arnold Verster, Dries Noij, Piet Pijnenburg en Govert Aarts. De enige nog levende dagboekschrijver, de inmiddels 91-jarige Piet Pijnenburg, oud-gemeentesecretaris van Tilburg, was samen met zijn vrouw bij de presentatie in het heemgebouw aanwezig. Hij kreeg als eerste een exemplaar aangeboden, uit handen van de samenstellers Bert Wagemakers en Mariëlle van Hezewijk. Ook van de families Verster, Noij en Aarts gaven verschillende vertegenwoordigers acte de présence, net als héél veel belangstellende heemkringleden.

VIER VERSCHILLENDE ROLLEN
Het boek bevat vier verhalen over één gemeente in een heel moeilijke episode. Een periode die ieder op zijn eigen manier ervaren heeft. Misschien wat wrang, maar juist daarom is het ook zo mooi om deze verhalen naast elkaar te zien. Er zijn veel overeenkomsten, maar ook allerlei verschillen. De akelige oorlogsfeiten in de buurt van een militair vliegveld zijn dezelfde, maar de schrijvers hebben hun notities vanuit uiteenlopende gezichtspunten geschreven. En daarmee doelen we niet alleen op de verschillende dorpen (drie vanuit Gilze, één vanuit Rijen), maar ook op de ‘rollen’ van de vier personen binnen de samenleving.

Piet Pijnenburg als ‘ambtenaar  ter secretarie’;  Arnold Verster als  leerlooier en tevens vakhoofd van de luchtbeschermingsdienst en meteen na de oorlog lid van de noodgemeenteraad; Govert Aarts als schoenfabrikant en na de bevrijding bestuurslid van ‘Gilze Vooruit’;  en Dries Noij als werknemer van Ericsson en zoon van een Rijense caféhouder, die – of hij wilde of niet – zowel Duitsers als (later) Engelsen over de vloer kreeg.

WEER IN DE WINKELS
Het boek in A5 formaat telt 284 pagina’s en is voorzien van aanvullende inleidingen en fotomateriaal van Heemkring Molenheide. De omslag is vormgegeven door Carla van den Ouweland (Ouweland Ontwerp Gilze). Vanaf woensdag 26 oktober ligt het weer in de winkels (Bruna-Rijen en C1000 en Novy-Gilze). Ook kunt u het via deze website en is het verkrijgbaar tijdens openstellingszondagen in Heemerf ’t Oude Raadhuis, Nieuwstraat 22 in Gilze.  

 

De enige nog levende dagboekschrijver Piet Pijnenburg (91), oud-gemeentesecreatris van Tilburg, kreeg het eerste exemplaar aangereikt door de samenstellers Bert Wagemakers en Mariëlle van Hezewijk (Foto Ben Robbers). Voor meer foto’s van deze geweldige avond kijk op: {cms_selflink page=’foto-s’ text=’Foto’s’} Het album ‘dagboeken’