Operatie Salomon

Vliegveld Gilze-Rijen raakt op zondag 5 juni 1967 en de opvolgende dagen indirect betrokken bij
de Zesdaagse Oorlog, die van 5 tot 11 juni 1967 duurde en zonder twijfel het best voorbereide militaire conflict is dat Israël heeft uitgevochten.

Het Tilburgs Dagblad kopt op maandag 6 juni: ‘Israëli’s halen legergoederen op Gilze-Rijen’. De krant schrijft verder dat het volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie uitsluitend om defensief materiaal gaat. Niet medegedeeld kan worden om wat voor militaire goederen het gaat. De vliegbasis is echter hermetisch gesloten en er is opdracht gegeven om voor elk verzoek om informatie door te verwijzen naar de Luchtmacht Voorlichtingsdienst in Den Haag. Maar deze dienst is niet op de hoogte gesteld. En het gebeuren zal in de kamer nog veel stof doen opwaaien!

Zo’n veertien Boeing 707 vrachtvliegtuigen hebben naar schatting 160 ton legermateriaal vervoerd. Om een Frans wapenembargo te omzeilen voerden Nederlandse Fokker F27´s wapens vanuit Châteauroux in Frankrijk aan en laadden die op Gilze-Rijen over voor verder vervoer naar Israël.

Ooggetuigen beweren dat de Israëlische vliegtuigen helemaal grijs geschilderd waren en van alle herkennings-kentekens ontdaan.

U kunt naar het volgende artikel ‘Vliegtuigresten aan de Molenschotsedijk en Molenakkerweg‘ of terug naar ‘100 jaar vliegbasis Gilze-Rijen’