Herinneringen van Lisa van den Boogaart

Ooit gehoord van Lisa van den Boogaart? Koningin Wilhelmina kwam na een inspectie van het leger op de Vlieghei,  in het café van haar ouders koffie drinken. De herinneringen van Lisa zijn opgetekend.

Lisa van den Boogaart (geb. 16-12-1908) kon het zich destijds nog goed herinneren. Koningin Wilhelmina kwam tijdens de Eerste Wereldoorlog het leger inspecteren. Dat leger oefende regelmatig bij de Vlieghei. In amazonezit reed ze dan op een paard naar de uitkijktoren. Die toren was van onder breed en liep naar boven taps toe en stond aan de overkant van de Vlieghei, vlak bij de Oosterhoutseweg. De Koningin kwam na de inspectie, bij hun in het café koffie drinken.

Grindweg en vlieghei
Lisa was een dochter van Janus van den Boogaart, uitbater van het café aan de Grindweg. Haar moeder (Louise van Enschot), had het toenmalige tolhuis rond 1905 van haar vader Martin van Enschot overgenomen. Martin was kantonnier van de Grindweg. Hij liet het tolhuis bouwen. Het adres viel onder Gilze. Wilde je de weg tussen Gilze en Rijen gebruiken, dan moest je tol betalen. Het was een weg – de naam zegt het al – van grind, met aan de linkerkant (vanuit Gilze gezien) een fietspad. Later is het grind vervangen door kinderkopjes.

In het tolhuis zaten links en rechts smalle raampjes, zodat ze het verkeer aan zagen komen. Lisa wist dat nog goed, want toen ze klein waren, keken ze vanuit de kamer door zo’n raampje naar het café, om te kijken wat er allemaal te doen was. Toen haar moeder Louise het tolhuis overnam, bouwden ze er een herberg/café aan. Recht tegenover was de ingang van de Vlieghei, die nog niet afgezet en vrij toegankelijk was.

Er waren ook vennen in de bossen; ’s avonds kon je de kikkers goed horen. In de richting Langenberg, Hulten en Gilze waren nogal veel bossen. Over de Vlieghei liep een pad naar Verhoven. Daar woonden Bogers en Smeekens. Het gebied van de boerderij van Smeekens werd toen het ‘Vaticaan’ genoemd.

Tussen het huis en de schuur van Lisa’s ouders was ook een pad dat op d’n Haansberg uitkwam. Er kwamen dikwijls vrachtrijders van de steenfabriek over de Grindweg. Willem v/d Hout, Kiske Botermans en Kiske Grouwmans, ze kwamen van de steenoven en dronken bij Lisa’s ouders een bakje koffie. De ene bouwde met stenen uit Gilze en de andere met stenen uit Rijen of Dorst.

‘Herinneringen van Lisa van den Boogaart (vervolg)’