Vliegtuigresten aan de Molenschotsedijk en Molenakkerweg

Wie van de ouderen onder ons kent niet die betonresten langs de Molenschotsedijk, bijna in Molenschot. Tegenwoordig heet het daar Broekstraat. De meesten mensen noemden het een bunker. In juni 1991 zijn deze oorlogsresten voor een groot deel geruimd.

Deze betonresten waren niet van een bunker maar van een hele grote hangar, 71 meter lang en 36 meter breed. Links en rechts zaten er nog uitbouwen aan van 9 meter, waar de grote hangardeuren in schoven als die open moesten. In deze hangaar deed de Duitse luftwaffe onderhoud en reparatiewerk aan vliegtuigen, meest bommenwerpers van het type Do 217 en Ju 88. Lange tijd was het niet helemaal duidelijk hoe de naam van deze hangar was, sommige mensen noemden hem Oberhalle. Recentelijk is vastgesteld, dat het een Hobaghalle was.

Oude munitie
Vóór 1991 gingen veel kinderen uit de omgeving daar spelen. Vanaf de Molenschotsedijk kon je er zo bijkomen. Die restanten waren kelder- en funderingresten. Het was er niet helemaal ongevaarlijk, want er werd veel oude munitie gevonden door kinderen.

Nu (na de ruiming) is nog een groot stuk van de fundering aanwezig, maar het terrein is niet meer toegankelijk voor publiek. De afrastering van het vliegveld is na de ruiming een stuk opgeschoven in de richting van de weg.

‘Vliegtuigresten aan de Molenschotsedijk en Molenakkerweg (vervolg)’