Vliegtuigresten aan de Molenschotsedijk en Molenakkerweg (vervolg)

Spelen met echte vliegtuigen
Domeinen bood in 1966 afgedankte Harvards te koop aan. De vliegtuigen hadden er 2500 vlieguren opzitten, dat is minstens 750.000 km.

De Harvards waren destijds tweedehands gekocht in Amerika en werden gebruikt bij de R.L.S. (Rijksluchtvaartschool)

Vier van die verkochte Harvards stonden eind jaren zestig een paar jaar lang tegen de bosrand op een weiland (toen van Beenakkers) langs de Molenakkerweg. Dit is vlakbij het huidige viaduct over de A58 bij Verhoven. De koper/eigenaar had zelf nog geen plaats voor zijn gekochte toestellen en stalde de Harvards daar tijdelijk.

Het was een mooi gezicht vier van die vliegtuigen op een rij, en veel kinderen uit de omgeving kwamen in en rond deze vliegtuigen spelen. Ook werden onderdelen uit de Harvards gesloopt als souvenir.

Plaat van Harvard B 122 gevonden
In het voorjaar van 2004 vond Peter van Opstal uit Gilze nog een stuk beplating (31 x 34,5 cm) van zo’n Harvard langs de bosrand, op de plaats waar ze toen stonden. Op de achterkant van die plaat staat het nummer B 122. Het is een bewijs dat de Harvard B 122 daar heeft gestaan. Deze plaat is nog in redelijke staat en was te zien in de tentoonstelling Honderd jaar vliegveld van Heemkring Molenheide.

 


Harvard B122 nog vliegend

Harvards langs de bosrand

U kunt naar het volgende artikel ‘Vliegveld Gilze-Rijen als goed gastheer’ of terug naar ‘100 jaar vliegbasis Gilze-Rijen’