Over luxepaarden en werkpaarden

Over luxepaarden en werkpaarden bij Heemkring Molenheide
Een zweetmes, een praam, een singel,  een laarzenknecht,een kaptoom,  een veelzijdigheids-dekje…..  Enig idee wat u zich hier allemaal bij voor moet stellen?  

Een concours hippique van Rijvereniging
Wilhelmina uit Gilze in vroeger tijden

“Er is in de loop der jaren veel veranderd in de paarden-sport,” weet Heinz Aarts. “Tegenwoordig zijn het luxepaarden die worden ingezet. Vroeger waren het de werkpaarden, die door de week op het land en voor de kar te vinden waren en waarmee de boeren in het weekend naar wedstrijden gingen. Reden ze vroeger nog met acht- en viertallen, nu is dat niet meer het geval. En ook de materialen zijn veranderd. Bij springtoernooien bijvoorbeeld gebruikten ze zware balken en planken. Nu is dat allemaal veel lichter en moderner. Meer van deze tijd zijn ook de caps. Voorheen had ieder een pet in eigen kleur. Nu dragen ruiters de verplichte cap, omdat veiligheid op de eerste plaats komt.”

SUPERTALENT
Belangrijk die veiligheid, want ook in deze sport komen ongevallen voor. En ook onder de ruiters in onze gemeente. Zo overleed in maart 1995 op vijftienjarige leeftijd Peter Brabers uit Gilze. Heinz Aarts: “Een supertalent dat het nog ver gebracht zou hebben. Een sprong die verkeerd uitpakte tijdens een wedstrijd in Baarle-Nassau. Zijn moeder Ria Brabers-Vermeulen, zelf tussen de paarden opgegroeid en nu samen met haar man eigenaar van een paardenfokkerij, opent voor ons de tentoonstelling. ‘Ik kom hier binnen Peter tegen’, zei ze toen ze de tentoonstellingsruimte zag. Ze ziet haar zoon terug in allerlei voorwerpen, maar ook op veel foto’s.”

OUDSTE VAN NEDERLAND
Heinz Aarts heeft samen met Jan Boemaars, Hans Brink, Nel de Bruijn en Kees en Ria de Vet de nieuwe tentoonstelling samengesteld. In goede samenwerking en met volop medewerking van een  imposante rij verenigingen uit de gemeente. Het zijn bestaande of  inmiddels opgeheven clubs.  Uit Gilze zijn dat Rijvereniging Wilhelmina, Ponyclub Wilhelmina en Aangespannen Dag;  uit Rijen De Kleine Heraut en Rijvereniging Prins Bernhard;  uit Hulten Klein maar Dapper en Rijvereniging Prinses Marijke;  uit Molenschot Ponyclub Taxandria, Dressuur Wim Oomen en Ponyclub Stap en Draf. Ze hebben de heemkring niet alleen van materialen voorzien, maar ook adviezen gegeven en de vitrines mee ingericht.

Met Jo Diepstraten uit Gilze had de tentoonstellingscommissie een goede ingang naar al die clubs, die allemaal bij elkaar en ieder voor zich een rijke historie hebben. Heinz Aarts: “Rijvereniging Wilhelmina is met een oprichtingsjaar van 1898 zelfs al honderddertien jaar oud. En daarmee tevens ook de oudste rijvereniging van Nederland.  Dat was ook de reden dat heemkringleden dit onderwerp bij ons aandroegen en voor ons de aanleiding om voor de paardensport als thema te kiezen.”

Voor het vervolg van dit artikel,  klik op: ‘Paardensport vervolg’