75 jaar bevrijding van Gilze en Rijen

Op 27 en 28 oktober 2019 was het 75 jaar geleden dat Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot werden bevrijd. Als Heemkring hebben wij met diverse projectteams deze herdenking en viering voorbereid en uitgevoerd.
Onderstaand een korte toelichting van deze projecten:

 • Onder de rook van het vliegveld – publicaties in Weekblad Gilze en Rijen (interviews met inwoners die de oorlog zelf mee maakten)
 • ‘Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’ 
 • ‘Stillekes aan kwam het gezin weer een beetje bij elkaar’ 
 • ‘Ik zei tegen m’n moeder, die komt direct binnenvliegen’ 
 • ‘Blij dat de Polen eerst kwamen’ 
 • ‘In de kerk stonden zeven kisten’ 
 • ‘Wat wisten wij als kinderen nou van oorlog?’ 
 • ‘We waren er allemaal nog, maar heel de zaak was weer kapot’
 • Tentoonstelling
  Een tentoonstelling in ons Heemgebouw over de bevrijding en de opbouwjaren tot 1960. Deze tentoonstelling is telkens de eerste zondagmiddag van de maand te bezichtigen. Vanaf zondag 3 november 2019 tot en met maart 2020 was deze te bezichtigen. Door corona-maatregelen konden wij de tentoonstelling niet langer meer open houden. Klik hier voor een filmische impressie van de tentoonstelling. Klik hier voor de foto’s van de tentoonstelling.
 • Uitgave boek: ‘persoonlijke herinneringen aan de oorlog’
  De afgelopen dertig jaar hebben wij in ons kwartaalblad; de Mulder’ een groot aantal persoonlijke verhalen gepubliceerd. Wij hebben deze gebundeld in een interessant boek van 240 pagina’s. Het boek is helaas uitverkocht. Wel is nog een boek te koop met daarin een viertal dagboeken uit de oorlog. Te koop via onze webwinkel 
  Ook is het standaardwerk over de Tweede Wereldoorlog in Gilze en Rijen nog te koop. Een vijfdelige serie. Helaas zijn niet alle delen meer te koop! Klik hier 
 • Herinneringsroute
  Sinds 2014 plaatsen wij samen met de Gemeente Gilze en Rijen jaarlijks herinneringsbordjes op plaatsen waar in de Tweede Wereldoorlog gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. In 2019 zijn de laatste vier geplaatst. Samen met de drie Liberationzuilen vormen deze plekken de ‘Herinneringsfietsroute’. De fietstocht door onze kernen is ca. dertig kilometer lang. Voor meer informatie klik hier.
 • Lezingen over de Tweede Wereldoorlog
  In de periode november 2019 tot en met mei 2020 hebben een lezing gehouden die ook voor niet-leden van Heemkring Molenheide toegankelijk was..  Op woensdagavond 27 november 2019 werd in Cultureel Centrum De Schakel door Prof. Dr. W. Klinkert een lezing verzorgd over de bevrijding van Brabant in oktober 1944. De lezing werd door Heemkring Molenheide in het kader van de viering van ’75 jaar bevrijding Gilze en Rijen’ georganiseerd. In 2020 zijn helaas een aantal lezingen niet door kunnen gaan door het coronavirus. Op een later tijdstip zal deze lezing nog worden gehouden: De Vlucht van Breda (mei 1940), de bevrijding van Brabant, bevrijding van Gilze en Rijen.
 • Documentaire 1940 – 1945 Gilze en Rijen
  Een projectteam van Heemkring Molenheide stelde een documentaire over de Tweede Wereldoorlog in Gilze en Rijen samen. Aan de hand van foto’s, films, interviews en gesproken teksten geven wij de kijker een beeld van de (dramatische) gebeurtenissen in de oorlog. Je kunt de documentaire hier bekijken. Deze bestaat uit twee delen. Om een kort impressie van de documentaire te krijgen klik dan op de trailer .
  Voor deel 1 klik hier
  Voor deel 2 klik hier
 • Bevrijdingsconcert vliegbasis Gilze-Rijen
  Op zaterdag 26 oktober 2019 is er een eenmalig Bevrijdingsconcert gegeven in een hangaar op de vliegbasis. Een optreden van het Lokaal Bevrijdingsorkest, wat is samengesteld uit muzikanten en een koor van inwoners uit onze gemeente. Het tweede deel van het concert werd verzorgd door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met een speciaal bevrijdingsprogramma.
  Voor de filmimpressie klik hier. (korte versie) . Voor de lange versie klik hier. Terug naar: Tweede Wereldoorlog Gilze en Rijen
 • Bevrijdingslint
  In de periode maart tot en met mei 2020 hebben aan de lantaarnpalen in onze dorpen billboards gehangen met daarop afbeelding ven gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Klik hier voor een overzicht van deze billboards.