75 jaar bevrijding van Gilze en Rijen

Op 27 en 28 oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot werden bevrijd. Als Heemkring zijn wij al een poosje bezig met de voorbereiding van deze herdenking en viering.

Wij willen dit doen met de volgende projecten:

 • Tentoonstelling
  Een tentoonstelling in ons Heemgebouw over de bevrijding en de opbouwjaren tot 1960. Deze tentoonstelling is telkens de eerste zondagmiddag van de maand te bezichtigen. Van november 2019 tot en met mei 2020. De eerste tentoonstellingsmiddag is zondag 3 november 2019.
 • Uitgave boek: ‘persoonlijke herinneringen aan de oorlog’
  De afgelopen dertig jaar hebben wij in ons kwartaalblad; de Mulder’ een groot aantal persoonlijke verhalen gepubliceerd. Wij willen deze bundelen in een interessant boek. De uitgave van dit boek (240 pagina’s) vindt plaats bij de vertoning van de documentaire. Op 8 oktober 2019 in Cultureel Centrum De Boodschap in Rijen en op 9 oktober 2019 in Cultureel Centrum De Schakel in Gilze. Voor mier informatie klik hier.
 • Herinneringsroute
  Sinds 2014 plaatsen wij samen met de Gemeente Gilze en Rijen jaarlijks herinneringsbordjes op plaatsen waar in de Tweede Wereldoorlog gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. In 2019 zijn de laatste vier geplaatst. Samen met de drie Liberationzuilen vormen deze plekken de ‘Herinneringsfietsroute’. De fietstocht door onze kernen is ca. dertig kilometer lang. Voor meer informatie klik hier.
 • Lezingen over de Tweede Wereldoorlog
  In de periode november 2019 tot en met mei 2020 zullen wij twee lezingen houden die ook voor niet-leden van Heemkring Molenheide toegankelijk zijn. De onderwerpen tijdens deze lezingen gaan o.a. over de Vlucht van Breda (mei 1940), de bevrijding van Brabant, bevrijding van Gilze en Rijen. Op woensdagavond 27 november 2019 wordt in Cultureel Centrum De Schakel door Prof. Dr. W. Klinkert een lezing verzorgd over de bevrijding van Brabant in oktober 1944. De lezing wordt door Heemkring Molenheide in het kader van de viering van ’75 jaar bevrijding Gilze en Rijen’ georganiseerd. De lezing is voor iedereen toegankelijk.
 • Documentaire 1940 – 1945 Gilze en Rijen
  Een projectteam is al geruime tijd bezig met het samenstellen van een documentaire over de Tweede Wereldoorlog in Gilze en Rijen. Aan de hand van foto’s , film, interviews en gesproken teksten geven wij de kijker een beeld van de (dramatische) gebeurtenissen in de oorlog. Deze film zal tijdens twee avonden worden vertoond. Op 8 oktober 2019 in Cultureel Centrum De Boodschap in Rijen en op 9 oktober 2019 in Cultureel Centrum De Schakel in Gilze. Verdere informatie over deze twee avonden komt nog op deze website. Klik hier voor de trailer van de film. Voor meer informatie klik hier.

Terug naar: Tweede Wereldoorlog Gilze en Rijen