75 jaar bevrijding van Gilze en Rijen

Op 27 en 28 oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot werden bevrijd. Als Heemkring zijn wij al een poosje bezig met de voorbereiding van deze herdenking en viering.

Wij willen dit doen met de volgende projecten:

 • Tentoonstelling
  Een tentoonstelling in ons Heemgebouw over de bevrijding en de opbouwjaren tot 1960. Deze tentoonstelling is telkens de eerste zondagmiddag van de maand te bezichtigen. Vanaf zondag 3 november 2019 tot en met maart 2020 was deze te bezichtigen. Door corona-maatregelen konden wij de tentoonstelling niet langer meer open houden. Klik hier voor een filmische impressie van de tentoonstelling. Klik hier voor de foto’s van de tentoonstelling.
 • Uitgave boek: ‘persoonlijke herinneringen aan de oorlog’
  De afgelopen dertig jaar hebben wij in ons kwartaalblad; de Mulder’ een groot aantal persoonlijke verhalen gepubliceerd. Wij hebben deze gebundeld in een interessant boek van 240 pagina’s. Het boek is helaas uitverkocht. Wel is nog een boek te koop met daarin een viertal dagboeken uit de oorlog. Te koop via onze webwinkel 
  Ook is het standaardwerk over de Tweede Wereldoorlog in Gilze en Rijen nog te koop. Een vijfdelige serie. Klik hier 
 • Herinneringsroute
  Sinds 2014 plaatsen wij samen met de Gemeente Gilze en Rijen jaarlijks herinneringsbordjes op plaatsen waar in de Tweede Wereldoorlog gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. In 2019 zijn de laatste vier geplaatst. Samen met de drie Liberationzuilen vormen deze plekken de ‘Herinneringsfietsroute’. De fietstocht door onze kernen is ca. dertig kilometer lang. Voor meer informatie klik hier.
 • Lezingen over de Tweede Wereldoorlog
  In de periode november 2019 tot en met mei 2020 zullen wij twee lezingen houden die ook voor niet-leden van Heemkring Molenheide toegankelijk zijn. De onderwerpen tijdens deze lezingen gaan o.a. over de Vlucht van Breda (mei 1940), de bevrijding van Brabant, bevrijding van Gilze en Rijen. Op woensdagavond 27 november 2019 wordt in Cultureel Centrum De Schakel door Prof. Dr. W. Klinkert een lezing verzorgd over de bevrijding van Brabant in oktober 1944. De lezing wordt door Heemkring Molenheide in het kader van de viering van ’75 jaar bevrijding Gilze en Rijen’ georganiseerd. In 2020 zijn helaas een aantal lezingen niet door kunnen gaan door het coronavirus.
 • Documentaire 1940 – 1945 Gilze en Rijen
  Een projectteam is al geruime tijd bezig geweest met het samenstellen van een documentaire over de Tweede Wereldoorlog in Gilze en Rijen. Aan de hand van foto’s , film, interviews en gesproken teksten geven wij de kijker een beeld van de (dramatische) gebeurtenissen in de oorlog. Door de enorme belangstelling voor deze documentaire hebben wij nog een zesde avond gepland: 20 januari 2020 om 19.30 in Cultureel Centrum De Boodschap in Rijen. Een paar voorstellingen werden afgelast vanwege de coronaepidemie. Klik hier voor de trailer van de film.

Terug naar: Tweede Wereldoorlog Gilze en Rijen