Voetbalgeschiedenis herleeft bij Heemkring Molenheide

Voetbalgeschiedenis herleeft bij Heemkring Molenheide
Al bij het inrichten van de tentoonstelling komen de legendarische voetbalverhalen boven drijven. Wat moet dat tijdens de openingszondagen niet worden, als het Gilze en Rijens legioen komt kijken? Voetbal in de gemeente Gilze en Rijen, heet de nieuwe tentoonstelling van Heemkring Molenheide. Alle vijf de huidige en voormalige voetbalverenigingen, aangesloten bij de KNVB, zijn er vertegenwoordigd. Aanstaande zondag, 6 februari, is de expositie voor het eerst te bezichtigen.

VV Gilze, VV Rijen, VV Molenschot en het voormalige RAC en EVV. Ze hebben allemaal een aparte hoek in de tentoonstellingsruimte van de heemkring gekregen. Samen met de ‘gewone’ leden van de organiserende commissie hebben ze die ingericht. Allerlei materialen en héél veel foto’s zorgen ervoor dat de gemeentelijke voetbalgeschiedenis herleeft. Heinz Aarts, Jan Boemaars en Kees Tijs van de heemkring vertellen: “Je merkt dat mensen er al over gehoord hebben. ‘We komen!’, zeggen ze. Supportersclubs beloven hun leden een tip te geven. Voor iedere voetballer is het leuk om oud-teamgenoten en clubvrienden op de foto en misschien wel bij de heemkring te zien. Iedere zondag reünie. Dat zou leuk zijn.”

JONG EN OUD
Waarom de keuze op het onderwerp voetbal gevallen is? “Als je op de website de lijst van de dertig(!) voorgaande tentoonstellingen bekijkt, dan zie je dat het onderwerp sport nog ontbreekt. Het werd tijd, vonden wij. Voetbal spreekt aan. En het leuke is, je werkt weer eens voor een heel ander publiek en voor alle leeftijden. Want jong en oud is in voetbal geïnteresseerd en kan zich hierin herkennen. Alleen VV Rijen heeft al 900 leden en VV Gilze bestaat dit jaar maar liefst 90 jaar,” aldus de heemkringleden.

LEVENSWERK
Het besluit eenmaal genomen, werden de verschillende verenigingen benaderd. Die waren enthousiast en zegden hun medewerking toe. Voorzover dat kon tenminste, want Hulten heeft wel eventjes een voetbalvereniging gehad, maar daar was amper iets van te achterhalen. Samen met Rob Verhoef (VV Gilze), Jan van Boesschoten (RAC en VV Rijen), Kees Tijs (EVV en toevallig ook secretaris van de heemkring) en Job Leenaars en Toon Stoopen (VV Molenschot) kon de commissie aan de slag. “We hebben heel veel van de verenigingen in bruikleen gekregen,” weten de heren. “Het archief van de heem heeft op dit gebied niet veel. Ook heel mooi is dat we tijdelijk de beschikking hebben gekregen over het particulier VV Gilze-archief van de onlangs overleden Bertje van Bezouw. Een levenswerk.”

 TWEEDUIZEND FOTO’S
De tentoonstelling vertelt wat er in heden en verleden op het gebied van voetbal in de gemeente is gebeurd. “Van elke vereniging laten we op de paspop de originele kleding zien. We hebben vaantjes, vlaggen, oorkondes, trofeeën, diploma’s, beeldjes, plakboeken, knipsels, noem maar op. We kunnen films draaien, van het kampioenschap van VV Gilze in 2010 bijvoorbeeld, maar ook oudere.”

En zoals gezegd zijn er héél veel foto’s. Zo’n tweeduizend in totaal en tot tachtig jaar terug. Kees en Ria de Vet hebben ze met veel geduld allemaal ingescand. Ze hangen nu aan muren en tentoonstellingsborden, of zitten per vereniging in zichtmappen. “Opmerkelijk is wel dat alle verenigingen meer foto’s van teams, feesten en jubilea hebben dan van het voetballen zelf,” weten de heren.

ZILVEREN SCHOEN
Oud zijn ook de leren voetbalschoenen uit 1932. De noppen werden er nog opgespijkerd. Een beetje slijtage en dan lieten ze pijnlijke halen op de schenen van de tegenstanders achter.

Heel recent is de Zilveren Schoen van BN De Stem. Gewonnen door amateurvoetballer Oprins van VV Gilze, voor de meeste doelpunten in zijn klasse. Hij heeft hem even aan de heemkring in bruikleen gegeven, zodat iedereen hem kan zien. Zelf kampt hij intussen met blessureleed. Zo snel kan het gaan in een voetbalcarrière. Maar ook is er bijvoorbeeld een collage over voetballegende Den Brooij, die niet alleen bij Molenschot, RAC en Willem II, maar ook in het Nederlands elftal speelde en bij EVV trainer, bestuurslid en vrijwilliger was.
Erg leuk zijn de dozen met lidmaatschapskaarten. Soms van jaren en jaren geleden. Wie vindt zichzelf daarin terug? Die uit de archieven van EVV en RAC mogen na de tentoonstelling weer naar de rechtmatige eigenaar.

ACHTER OP DE FIETS
Kees Tijs staat nog even stil bij een foto van begin jaren vijftig. Een foto met een verhaal. Te zien zijn een aantal spelers bij een goal met afgebroken bovenlat. Kees kan het zich nog goed herinneren. “Dat was de wedstrijd Baronie tegen RAC. Ik was er achter op de fiets bij mijn vader naar toe gegaan. De verdedigers stonden in het doelgebied toen de bal werd overgeschoten. Verschillenden hingen aan de bovenlat van de goal. Zoveel zelfs dat ie afbrak.” Hij vindt de foto niet alleen mooi vanwege die geschonden goal. “Maar kijk eens hoeveel mensen er in die tijd op zo’n wedstrijd afkwamen.”

 

OVER DERBY’S EN RIVALITEIT
Veel publiek trokken ook de derby’s. Die springen er nog steeds ieder jaar uit. Wedstrijden tussen Rijen en Gilze bijvoorbeeld, maar vroeger ook tussen RAC en EVV. Want nu zijn die Rijense clubs gefuseerd (in 2003), maar veertig jaar lang woonden ze wel naast elkaar op het sportpark, maar keken ze de andere kant op als ze langs elkaars veld naar de kantine liepen. Zo groot was de rivaliteit. “Maar,” vergoelijkt Kees Tijs meteen, “het heeft nooit tot extreme situaties geleid en op het veld moet er ook rivaliteit zijn. Dat draagt bij aan goede prestaties. Bovendien heeft het de voetbalsport in Rijen al die jaren heel levendig gehouden!”

 

Terug naar: Voetbal in de gemeente Gilze en Rijen