Wim Broeders van VV Rijen: “Ik kan iedereen aanraden te gaan kijken!”

Hij was de laatste secretaris van RAC en de eerste van VV Rijen. In die hoedanigheid maakte hij ook de fusiebesprekingen mee.  Ruim een jaar is Wim Broeders (50) uit Rijen nu voorzitter van de bijna 900 leden tellende voetbalvereniging, als opvolger van Rolph Dols die vanwege het wethouderschap vertrok. Eerder dit jaar was hij ook bij de opening van ‘Voetbal in de gemeente Gilze en Rijen’ van Heemkring Molenheide. Hij is enthousiast over deze tentoonstelling en beveelt hem iedereen aan. 

“Zelf ben ik ongeveer acht jaar jeugdlid bij RAC geweest,” vertelt Wim Broeders. “Tot mijn zestiende, toen ben ik gestopt. Maar als je kinderen gaan voetballen, dan sluit je je weer aan, om iets terug te doen voor de vereniging waar je kinderen sporten. Het leuke is dat je dan ook de mannen van vroeger weer tegenkomt, die daar ook voor hun kinderen staan. Als leider van de F-jes, E-tjes en D-tjes ben ik mijn middelste zoon gevolgd. En ook bij onze jongste ben ik jeugdleider en trainer geweest. Ik heb in die tijd ook een aantal kampweekenden mee georganiseerd. Erg leuk om te doen.”

Na een poos op meerdere manieren actief te zijn geweest, was op een gegeven moment de tijd rijp om bestuurswerk te gaan doen. “Je raakt steeds meer betrokken bij de club en organiseren en improviseren doe ik graag. Wat dat betreft kun je je ei in dit werk volop kwijt,” aldus Broeders.

AANSPREEKBAAR
Voorzitter zijn van zo’n grote club is een ‘ontzettend drukke’ hobby. “We gaan richting 900 leden, voetballers en vrijwilligers. We hebben in totaal 46 teams in de competitie; elf seniorenteams, waarvan één dames, en 35 jeugdteams.  Dat geeft soms druk op de accommodatie. Enkele weken geleden hadden we bijvoorbeeld op zaterdag twintig wedstrijden thuis. Dat vergt nogal wat van je improvisatievermogen.”

Wim Broeders werkt samen met zeven andere bestuursleden. Zelf heeft hij veel representatie in zijn pakket zitten, de sponsorcommissie, facilitaire zaken (tijdelijk) en ook de contacten met de gemeente lopen via hem. “En gebeurt er ergens iets dan stuur je bij, blus je brandjes. Ik ben vaak op het park om  zoveel mogelijk aanspreekbaar te zijn en makkelijk met de leden in contact te komen.” Om er meteen relativerend aan toe te voegen: “Maar als ik er niet ben, dan gaat het ook allemaal door hoor”.

Namens VV Rijen zat hij ook in de Belangenvereniging van het sportpark bij de renovatie. “We hebben met z’n allen mooie resultaten geboekt. Het voordeel is ook, dat je elkaar als verenigingen veel beter hebt leren kennen. En dat werkt nog steeds door. Je doet nu meer gemeenschappelijk.”

FUSIE
In 2002 maakte hij als secretaris de fusiebesprekingen van RAC en EVV mee. Of fuseren een goed besluit is geweest? “Ja,” vindt Wim Broeders. “Eén voetbalvereniging is beter voor het dorp, maar ook voor de sport zelf. Je vist immers altijd in elkaars vijver. Bovendien is het tekort aan vrijwilligers beter op te vangen. Samen heb je meer potentieel.” Toch voelt dat voor sommige mensen nog niet zo. Broeders: “Zoiets kost nu eenmaal tijd. RAC had een historie van 75 jaar en EVV bestond ook al weer zo’n 45 jaar. Als er uit gewoonte nog wel eens hup RAC geroepen wordt, dan is dat ook beslist geen vloek. Indertijd heeft er maar één persoon zijn lidmaatschap opgezegd. Dat valt relatief gezien dus erg mee. En de resultaten van de fusie worden nu ook tastbaarder. Kijk maar eens naar onze fantastische accommodatie.”

‘Wim Broeders van VV Rijen: “Ik kan iedereen aanraden te gaan kijken!” (vervolg)’