VV Molenschot – Voetballen op de wei van Gerrit Boemaars

Zoek je naar de oorsprong van VV Molenschot, dan vind je die  in een andere voetbalvereniging die onder de naam Toxandria in de competitie uitkwam. Om de één of andere reden is deze vereniging vlak voor de oorlog opgeheven, maar begin 1948 waren het juist enkele oud-Toxandria-Ieden die het initiatief namen om weer eens een echte voetbalwedstrijd te spelen. In hun hoofd speelde natuurlijk al de gedachte weer voldoende ambitie te kweken om opnieuw tot een Molenschotse voetbalclub te komen.

De wei van Gerrit Boemaars
Met name Kees van den Boer en zijn toenmalige werkgever Thomas Boemaars waren heel actief en na overleg met Gerrit Boemaars besloten ze een wedstrijd te organiseren. Het elftal was snel geformeerd, want de vroegere Toxandria-spelers wilden best nog eens laten zien dat zij het voetballen niet verleerd waren. De tegenstander werd gevonden in een aantal jongeren die wel interesse hadden.

Nu nog een geschikte locatie waar de wedstrijd gespeeld kon worden. Dat was in die tijd nog moeilijker dan twee teams bij elkaar krijgen. De meeste Molenschotse boeren voelden er niet veel voor om hun weiland beschikbaar te stellen, maar gelukkig dacht Gerrrit Boemaars daar anders over. Hij had een mooie wei achter zijn boerderij en die werd omgetoverd tot een voetbalveld. Er werden goals geplaatst van enkele ronde houten palen en de lijnen werden met wit zand getrokken.

Gebroken been
Op 11 april 1948 was het dan eindelijk zover, de grote dag van de wedstrijd. De uitslag van deze wedstrijd hebben we niet kunnen achterhalen, maar wel is bekend dat niet iedereen ongeschonden uit de strijd kwam. Na een ongelukkige botsing met Piet van Loon was het Gerrit Boemaars zelf die na tien minuten de strijd moest staken. Een gebroken been was meteen het einde van zijn actieve voetbalcarrière. Het ging er toen dus blijkbaar ook al heel fanatiek aan toe. Of had het misschien toch met de conditie van het veld te maken?

Ondanks deze tegenslag was er na de wedstrijd voldoende enthousiasme om nog meer wedstrijden te organiseren. Na enkele maanden was duidelijk dat een voetbalvereniging in Molenschot een goede bestaansmogelijkheid had. Op 1 juli 1948 ging er een verzoek naar de KNVB afdeling Noord-Brabant om onder de naam Toxandria aan de competitie te mogen deelnemen. Omdat deze naam al meer voorkwam bij de KNVB kregen de aanvragers hiervoor geen toestemming en dat was de reden dat RKVV Molenschot in het seizoen 1948 – 1949 met twee elftallen aan de competitie deelnam. Als voorzitter werd de onfortuinlijke Gerrit Boemaars gekozen. En zo is het allemaal begonnen.

 

Terug naar: Voetbal in de gemeente Gilze en Rijen