Voetbalgeschiedenis herleeft bij Heemkring Molenheide (vervolg)

ZILVEREN SCHOEN
Oud zijn ook de leren voetbalschoenen uit 1932. De noppen werden er nog opgespijkerd. Een beetje slijtage en dan lieten ze pijnlijke halen op de schenen van de tegenstanders achter.

Heel recent is de Zilveren Schoen van BN De Stem. Gewonnen door amateurvoetballer Oprins van VV Gilze, voor de meeste doelpunten in zijn klasse. Hij heeft hem even aan de heemkring in bruikleen gegeven, zodat iedereen hem kan zien. Zelf kampt hij intussen met bressureleed. Zo snel kan het gaan in een voetbalcarrière.

Maar ook is er bijvoorbeeld een collage over voetballegende Den Brooij, die niet alleen bij Molenschot, RAC en Willem II, maar ook in het Nederlands elftal speelde en bij EVV trainer, bestuurslid en vrijwilliger was.

Erg leuk zijn de dozen met lidmaatschapskaarten. Soms van jaren en jaren geleden. Wie vindt zichzelf daarin terug? Die uit de archieven van EVV en RAC mogen na de tentoonstelling weer naar de rechtmatige eigenaar.

ACHTER OP DE FIETS
Kees Tijs staat nog even stil bij een foto van begin jaren vijftig. Een foto met een verhaal. Te zien zijn een aantal spelers bij een goal met afgebroken bovenlat. Kees kan het zich nog goed herinneren. “Dat was de wedstrijd Baronie tegen RAC. Ik was er achter op de fiets bij mijn vader naar toe gegaan. De verdedigers stonden in het doelgebied toen de bal werd overgeschoten. Verschillenden hingen aan de bovenlat van de goal. Zoveel zelfs dat ie afbrak.” Hij vindt de foto niet alleen mooi vanwege die geschonden goal. “Maar kijk eens hoeveel mensen er in die tijd op zo’n wedstrijd afkwamen.”

OVER DERBY’S EN RIVALITEIT
Veel publiek trokken ook de derby’s. Die springen er nog steeds ieder jaar uit. Wedstrijden tussen Rijen en Gilze bijvoorbeeld, maar vroeger ook tussen RAC en EVV. Want nu zijn die Rijense clubs gefuseerd (in 2003), maar veertig jaar lang woonden ze wel naast elkaar op het sportpark, maar keken ze de andere kant op als ze langs elkaars veld naar de kantine liepen. Zo groot was de rivaliteit. “Maar,” vergoelijkt Kees Tijs meteen, “het heeft nooit tot extreme situaties geleid en op het veld moet er ook rivaliteit zijn. Dat draagt bij aan goede prestaties. Bovendien heeft het de voetbalsport in Rijen al die jaren heel levendig gehouden!”

U kunt naar het volgende artikel {cms_selflink page=’voetbalgeschiedenis-herleeft-bij-heemkring-molenheide-04-2011′ text=’Van GVC via AVM naar VV Gilze’} of terug naar {cms_selflink page=’voetbal-in-de-gemeente-gilze-en-rijen’ text=’Voetbal in de gemeente Gilze en Rijen’}