Generaal Maczektunnel

Oud-raadslid Vic Haagh:
‘Eind 1999 werd de Maczektunnel onder het spoor in Rijen geopend, als oplossing voor de kruising met het spoor. In eerste instantie was vanwege de kosten voor een viaduct gekozen. Maar dat betekende een hoge constructie met ingewikkelde situaties voor fietsers. Gelukkig werd hierop teruggekomen, omdat die hoge constructie ter plaatse toch ongewenst was.

Bij de naamgeving van de tunnel heb ik namens de VVD de naam Generaal Maczek voorgesteld. Ik had me al vaker verdiept in de rol van de Polen bij de bevrijding van Rijen. Ik wist dat ongeveer op de plaats van waar de tunnel nu ligt, een verkenningseenheid van de staf van de Eerste Poolse Pant­ser­divisie de spoorbaan overgestoken was. De eenheid kwam daarna vast te zitten in het Rijens Broek. Nadat er ’s nachts nieuwe orders gekomen waren, heeft de eenheid de vastgelopen pantserwagens losge­trokken uit de modder, is over het spoor teruggegaan en westwaarts gekeerd om Breda te be­vrijden.

 

Het voorstel voor de naam werd omarmd en leidde tot de huidige naamgeving én een uitnodiging voor mij om deel te nemen aan een lunch bij Restaria van Thiel, waarbij André Maczek, de zoon van de generaal en enige leden van het college aanwezig waren.’