Toon Noij, gemeenteraadslid, wethouder en vakbondsman

Toon (A.D.) Noij, geboren in 1911 in Rijen, was 48 jaar werkzaam bij NV Ericsson Telefoon Maatschappij in Rijen (van 1928 tot aan zijn pensioen in 1976). Maar naast zijn werk heeft Toon zich voor de Gilze en Rijense gemeenschap op veel fronten verdienstelijk gemaakt. In de gemeente als raadslid en wethouder, in Rijen vooral door zijn vakbondswerken en zijn sociale functies binnen de gemeenschap Rijen.
In 1932 was Toon oprichter en voorzitter van de Jonge Werkman en zat hij in het bestuur van de Diocesane Bond van Katholieke Arbeidersbewegingen. Vanaf 1945 was hij een aantal jaren voorzitter van de NKV-Centrale.
Toon Noij was raadslid van 1939 tot 1962 en tevens wethouder van 1962 tot 1978. In totaal dus 39 jaar. Hij was 28 jaar toen hij in de raad kwam en hij was 67 jaar toen hij als wethouder afscheid nam.
Vanaf 1949 zat hij onder andere in de Commissie van advies voor de woningbouw in Rijen; op die manier had hij een belangrijk aandeel in de woningbouw na de oorlog.
Maar ook zat hij bijvoorbeeld in het bestuur van het Atheneum en van de Levensschool in Dongen, van het Wit-Gele Kruis en van Bejaardenhuis St. Petrus in Rijen. De lijst van verdiensten op maatschappelijk, cultureel en sociaal gebied telt maar liefst 23 functies.
Toon Noij ontving voor zijn verdiensten op  9 mei 1968 de gemeentelijke erespeld in zilver. In 1970 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en bij zijn afscheid van de raad op 25 augustus 1978 kreeg hij het ereburgerschap (met erepenning in zilver) van de gemeente. In 1977 was hij al pauselijk onderscheiden als Ridder in de Orde van St. Silvester in de Maria Boodschapkerk.

Bron: www.tijdmachinegilzerijen.nl 

 

Terug naar: Politieke portretten van oud-raadsleden