Leo Uijtendaal, wethouder

In 1931 kwam Leo (L.J.) Uijtendaal in de gemeenteraad van Gilze en Rijen. Van 1935 tot 1943 was hij bovendien wethouder. In die functie nam hij ook tijdens de Tweede Wereldoorlog de honneurs waar in Rijen. Per 1 september 1941 waren de gemeenteraden en de colleges van burgemeester en wethouders buiten functie gesteld. De bevoegdheden werden overgedragen aan de burgemeester; de wethouders bleven in functie als adviseur van de burgemeester. Na de Tweede Wereldoorlog kwam Uijtendaal voor het Tribunaal en kwam er een onderzoek naar zijn handel en wandel in de oorlog. Het onderzoek werd gesloten en viel uit in zijn voordeel: geen strafoplegging, maar onvoorwaardelijk buiten vervolg gesteld. Hij kreeg dus vrijspraak.
In 1946 kwam Uijtendaal weer terug als raadslid en hij zou dit keer blijven tot 1974. Hij was ook veertien jaar voorzitter van Rijens Belang.
Op 19 mei 1970 ontving hij de gemeentelijke erepenning in zilver. Ter gelegenheid van zijn veertigjarig jubileum als raadslid werd hij op 4 september 1972 gehuldigd.
Van 1971 tot 1974 was hij de derde wethouder. Bij zijn afscheid ontving hij een replica van het kunstwerk van Jan Derks in de Mariastraat, dat in de volksmond de derde wethouder werd genoemd. Leo Uijtendaal was directeur van N.V. lederfabriek ‘Noord-Brabant’.

Bron: www.tijdmachinegilzerijen.nl 

 

Terug naar: Politieke portretten van oud-raadsleden