Gerrit Boemaars – burgemeester van Molenschot

Gerrit (G.A.) Boemaars uit Molenschot kwam in 1953 met de Boerenlijst voor het eerst in de gemeenteraad van Gilze en Rijen. Alles bij elkaar zou hij 33 jaar gemeenteraadslid zijn, waarvan acht jaar ook wethouder.

Na dertien jaar Boerenlijst, kwam hij In 1966 uit met zijn ‘eigen’ Lijst Boemaars (lijst 9). Van de 1001 stemmen die deze lijst in totaal van de kiezers kreeg, haalde hij er zelf 969 binnen. In 1974 werd hij ook wethouder en hij bleef dat acht jaar lang. In 1982 vertrok hij na 29 jaar voor het eerst uit de politiek. Hij werd toen tot ereburger van de gemeente benoemd en kreeg de erepenning in zilver uitgereikt. ‘Een markant figuur’ en ‘burgemeester van Molenschot’ schreven de kranten.

Maar blijvend bleek zijn afscheid niet te zijn. Bij de verkiezingen van maart 1990 pakte Boemaars uit ongenoegen met de toenmalige gemeentepolitiek de draad weer op. De 73-jarige deed mee op de CDA-lijst; hij stond op de veertiende plaats. Voor menigeen zou die plek onverkiesbaar geweest zijn, niet voor Gerrit Boemaars. De 410 voorkeurstemmen die hij kreeg, waren goed voor weer een raadszetel. Een jaar later kon hij dan ook zijn dertigjarig raadslidmaatschap vieren.

In 1992 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau; in maart 1994 nam hij definitief afscheid als raadslid. Bij deze gelegenheid ontving hij de gemeentespeld van Gilze en Rijen.
Op 9 juni 1994, twee maanden na zijn afscheid van de raad, overleed hij.

In Molenschot werd een straat naar hem genoemd.

De verkiezingsstrijd en de campagnes in Molenschot waren in de tijd van Gerrit Boemaars legendarisch! Hier meer over lezen?
Legendarische verhalen uit campagnetijden

Bron: www.tijdmachinegilzerijen.nl 

 

Terug naar: Politieke portretten van oud-raadsleden