Bij pagina 48 – Gerrit Diepstraten

Gerrit Diepstraten

Gerrit (Gerardus Theodorus) Diepstraten uit Gilze zat van 1953 tot 1970 in de gemeenteraad, als vertegenwoordiger van de arbeiders. Hij was zelf arbeider op de steenfabriek en woonde aan de Alphenseweg. Later werd hij conciërge aan de LTS; in die periode verhuisde hij naar de Mr. Schrauwenstraat.

Meteen al de eerste keer dat hij verkiesbaar was, voerde hij de werknemerslijst Gilze aan. Hij haalde 1379 stemmen binnen en daarmee ook het hoogste aantal stemmen van alle lijsttrekkers. En dat bleef een terugkerend patroon. In 1962 bijvoorbeeld met 1179 stemmen en  in 1966 met 1236 stemmen. Behalve raadslid was Gerrit Diepstraten ook vakbondsman; jarenlang was hij penningmeester van de Steenfabriekarbeidersbond.

Zijn laatste periode als raadslid heeft hij net niet vol kunnen maken. Hij overleed onverwacht op 29 mei 1970, midden in zijn vijfde verkiezingscampagne. Was zijn overlijden het gevolg van die verkiezingen? Wie zal het zeggen. In ieder geval werd  ’s nachts het huis van Diepstraten dichtgeplakt met affiches van een concurrerende partij. Ongelukkigerwijs overleed hij diezelfde dag nog, het dorp met het idee achterlatend dat deze verkiezingsactie daar toch wel invloed op had gehad. Diepstraten werd nog voor één raadsvergadering vervangen door C. Michielsen.

Terug naar: Achtergronden bij het boekje ‘Over de kiesdrempel’