Hulten gebombardeerd

Zondag 3 september 1944.. Ook in Gilze waren de eerste symptomen van de aftocht van de Duitsers te zien. Enkele vrachtauto’s, volgepakt met koffers en fietsen  en daartussen manschappen, kwamen rond het middaguur vanuit Kamp Prinsenbos door Gilze.

Bombardement zondag-namiddag
3 september 1944, circa 17.30 uur.  
De lucht is nog bewolkt maar zal spoedig opklaren door een vreemd
natuurverschijnsel.

Rond 15.00 uur loeiden de vliegveldsirenes en begon de alarmtoestand. Ook nadat een dertigtal oostwaarts gevlogen Thunder­bolts allang waren teruggekeerd, bleef die voortduren. Om en nabij 17.00 uur begon vanuit het westen een breed gespreide optocht van voorbijtrekkende Lancasters en Halifaxes. Toen de zware batterijen het vuur op hen openden, deden zich wonderlijke lichteffecten voor: verticale lichtbanen bewogen zich met grote snelheid door het luchtruim!

Toen verschenen vuilgele zandzuilen uit het landingsterrein. Een alleen vliegende Halifax moest daar zijn bommen hebben laten vallen, vergezeld door honderden lichtfakkeltjes die even later in die buurt opflikkerden. Al snel regende het zware bommen,  vele series uit viermotorigen, waarbij de ‘bui’ zich langzaam westwaarts verplaatste tot in de omgeving van de Junkerhal. De aanval duurde wel een kwartier.

Een aantal kwam neer op de Rijksweg Breda-Tilburg en aan de overzijde daarvan. In Hulten werd de kerk geheel door voltreffers verwoest en de school daarnaast voor het grootste gedeelte. Het rk. kerkhof werd ‘omgeploegd’, aldus het LBD-rapport en er was aanzienlijke schade aan vele huizen. Ge­lukkig hadden de bewoners van Hulten dit gevaarlijke oord al eer­der dat jaar verlaten, zodat geen mens letsel opliep.

Uit Tilburg werden voor 4 september weer werkkrachten gevorderd om de Rijksweg zo snel mogelijk berijdbaar te maken voor het drukke militaire verkeer.

Kerk verwoest, school zwaar gehavend.

 

Beeld van de verwoesting te Hulten. Rechts de zwaar gehavende pastorie, op de voorgrond heeft eens de Gerardus Majella-kerk gestaan.

Bron: Vijf jaar luchtfront, deel vijf

Terug naar Oorlogsjaar 1944