Rijen

Geschiedenis van Rijen

Rijen wordt voor het eerst in een officiële oorkonde van 1404 genoemd. In 1464 werd in Rijen al een kapel opgericht. In 1524 volgde de verheffing tot zelfstandige parochie. Voordien was het dorp een buurtschap van Gilze. Na deze verheffing kwam de dubbele naam van Gilze en Rijen voor de huidige gemeente in gebruik.

Tot die tijd was Rijen onderdeel van de geschiedenis van Gilze. Meer over de (oudste) geschiedenis van Gilze.

Militaire kampen
Rijen heeft in haar geschiedenis vaak met militaire bewegingen en kampen te maken gehad.

Tweede Wereldoorlog
De hele gemeente en ook Rijen kreeg het zwaar te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog. De aanwezigheid van het vliegveld speelde daarbij een grote rol. Er waren tal van beschietingen en bombardementen. Ook toen de bevrijding in zicht kwam, in september / oktober 1944 richtten de Duitse troepen nog op grote schaal vernielingen aan. Ze beroofden fabrieken nog snel van hun beperkte voorraden, beschadigden of vernielden gebouwen of staken ze in brand. Ze namen koeien en paarden mee en vorderden fietsen. Na de bevrijding vielen er nog slachtoffers ten gevolge van neergekomen vliegende bommen (V-1’s en V-2’s).
Alles bij elkaar eiste de Tweede Wereldoorlog het leven van elf Rijenaren.

Leerlooierijen
Naast de landbouw kwamen in de 19e eeuw de leerlooierijen in zwang, toen nog als nevenbedrijf op de boerderij.

Andere industrieën
Vanouds kende Gilze en Rijen ook enkele steenbakkerijen. De steenfabriek in Rijen was het eerste bedrijf van enige omvang, dat zich hier na de aanleg van de spoorlijn vestigde. Het is de grootste en meest moderne steenfabriek in Noord-Brabant geweest. Als gevolg van de sanering van de baksteenindustrie in Nederland moest de fabriek sluiten.
Naast de schoen- en leerfabrieken vestigde zich in 1908 in Rijen ook de N.V. Electrische Weegwerktuigenfabriek (nu Ericsson Telecommunicatie BV). Ook kunststofverwerkende industrieën hebben een groot aandeel in de bedrijvigheid gehad.
In de loop der jaren is het beleid van de gemeente zich steeds meer gaan richten op een grote verscheidenheid in bedrijven die zich hier vestigden.

De geschiedenis van Rijen vindt u uitgebreid beschreven in het boek Rijen – Ontstaan, groei, ontwikkeling, in te zien in de bibliotheek van Heemkring Molenheide. Boeknummer 30628

Meer informatie over de gemeente Gilze en Rijen.