Heemkringtentoonstelling ‘Gezondheidszorg van toen’

Aanstaande zondag weer te bezichtigen
Wat hebben een sputumpot, spreidbeugeltjes en een etherverstuiver met elkaar te maken? En weet u wat het zijn? Op zondag 5 mei kunt u ze weer gaan bekijken in ’t Oude Raadhuis in Gilze op de tentoonstelling van Heemkring Molenheide, die een prachtig overzicht geeft van de geschiedenis van de gezondheidszorg in Gilze-Rijen.

De tentoonstellingscommissie van de heemkring kreeg bij de samenstelling van Gezondheidszorg van toen onder andere medewerking van de EHBO en van de (voormalige) huisartsen in de gemeente. Zij stelden enthousiast allerlei materialen ter beschikking voor deze boeiende tentoonstelling.

Zo is de tas te zien, met complete inhoud, waarmee Dr. Starmans op pad ging als hij naar een bevalling moest. Dr. van Glabbeek gaf toestemming om een gynaecologische stoel, die deel uitmaakt van de collectie van het Bredaas museum, aan de heemkring uit te lenen. Ook Dr. Valkenburg en Dr. Brouwers brachten  interessante objecten in.

Dorpsdokter
In ’t Oude Raadhuis is een brede verzameling van voorwerpen uit de gezondheidszorg te zien. Naast de voorwerpen die we al noemden, staat er bijvoorbeeld ook een rolstoel uit het begin van de vorige eeuw, oorspiegels, een uniform van een baakster en de uitrusting van een BB-er, een lid van de Bescherming Bevolking. Behalve dat zijn er zo’n 1.500 foto’s beschikbaar. Van de EHBO- verenigingen, van de twee verzorgingshuizen en ook veel van particulieren. Ook van buiten de gemeente komen materialen: uit het museum De dorpsdokter’ uit Hilvarenbeek, beschikbaar gesteld door Dr. Jan van Eijck.

Op zoek naar…
Ook u kunt nog een bijdrage aan de tentoonstelling leveren. Want de tentoonstellingscommissie is specifiek nog op zoek naar foto’s van Huize St. Petrus in Rijen, van de kruisgebouwen uit de gemeente, van verloskundigen en kraamzorg. Ook oud filmmateriaal is van harte welkom. Hebt u dergelijke foto’s of een filmpje in huis? Neem contact op via keesria.devet@home.nl  of telefoonnummer 0161-455428. De tentoonstellingscommissie scant de foto’s en brengt ze zo snel magelijk terug naar de eigenaar. Filmmateriaal wordt gekopieerd.

Elke eerste zondag van de maand
Behalve aanstaande zondag 5 mei kunt u Gezondheidszorg van toen tot en met februari 2014 iedere eerste zondag van de maand (met uitzondering van augustus) bezoeken. ’t Oude Raadhuis, Nieuwstraat 22 in Gilze is steeds van 13.30 tot 16.30 uur open. De toegang is gratis. Bezoekers met rolstoel of rollater kunnen via de zijingang naar binnen. Groepen kunnen voor een bezoek buiten de openingsuren, via e-mail een afspraak maken: secr@heemkirngmolenheide.nl