EHBO vereniging Molenschot 69 jaar actief.

Zoals iedereen wellicht wel weet, zijn de leden van de  EHBO-verenigingen binnen onze gemeente van een behoorlijke gemiddelde leeftijd. In vroeger dagen waren er niet zoveel clubs en was er zeker geen TV vierentwintig uur per dag. Als de mensen hun krachten verenigden, ging het meestal om een doel  van gemeenschappelijk nut. In dit geval dus de Eerste Hulp Bij Ongevallen.

Oprichtingsfoto uit 1954. voor de namen van de personen op de foto: zie onder

In juli 1954 werd in Molenschot de EHBO-vereniging opgericht en de gediplomeerde leden kregen, naast hun huisnummer, een bordje aan hun huis met het opschrift: “Eerste hulp verband-post”. Gebeurde er een ongeval op straat, binnenshuis of in een bedrijf ( de bedrijfshulp-verlening was toen nog niet uitgevonden), dan belde men bij een dergelijk huis aan en hoopte men dat de EHBO-er werkelijk thuis was.

Ook bij evenementen in het dorp is de EHBO present, zoals onder andere de motorwegraces en optredens van rockband Normaal in Molenschot.

Vanaf 1965 werkte en oefende de vereniging samen met de Molenschotse vrijwillige brandweer, maar die werd helaas met ingang van 1 januari 2005 weggesaneerd.
Een vereniging was, en is nog steeds,  in het kerkdorp van groot belang voor de sociale contacten van de leden onderling. Als club kon je ook het verschil maken binnen de gemeenschap. Denk maar aan het organiseren van een fancy fair of een jaarmarkt. Collectes organiseren was ook een belangrijke taak voor de EHBO-vereniging.

1979. De heer Verheul (l) van het districts-bestuur feliciteert oud voorzitter Bink en de huidige voorzitter Dikmans (r) met het 25-jarig jubileum

Bij een feestelijke gebeurtenis, zoals een jubileumjaar, schroomde de vereniging zeker niet om een geweldige feestavond te vieren. Het mooie daarvan is dan weer, dat er daarvan bij Vereniging EHBO Molenschot een heleboel foto’s te vinden zijn, inclusief de gastenboeken.

Hebt u iets te maken gehad met de vereniging of was u als lid of partner aanwezig op het feest ter ere van het 25-jarig bestaan of bij het vieren van 40- of 50-jarig jubileum, kom dan zeker kijken bij de tentoonstelling Gezondheidszorg van toen van de Heemkring Molenheide, die deze met de hulp van de diverse huisartsen, EHBO  en andere enthousiaste verzamelaars hebben kunnen inrichten.

 


EHBO op de jaarmarkt

plaatje verbandpost

Oprichtingsfoto:
Boven v.l.n.r. Kees Stoopen, Adri  Stoopen, Koos Bink, Janus Bink, Ad Broeders, Kees Stoopen, Harrie Dikmans, Riet Dikmans, Piet Dikmans en Anneke Jacobs.
Midden v.l.n.r. Theo van Rijen, Bets Dikmans, Anny van Leijsen, Toos Jacobs, Jo van Leijsen, Mientje Jacobs, Riet Jacobs, Riet Stoopen, nog een Riet Stoopen en Rika Bink.
Onder v.l.n.r.Kees Maas, Rinus Kools, Pastoor van de Riet, Jac Bonekamp, Kees Bink en Piet Beenakkers.

U kunt naar het volgende artikel: ‘EHBO vereniging St. Christoffel Gilze al 74 jaar actief’