Eerste exemplaar van nieuwe heemkringuitgave voor Burgemeester Alssema

‘Verdwenen tentenstad op de hei’ heet het nieuwe boek van onze heemkring. Het eerste exemplaar hiervan kreeg burgemeester Derk Alssema afgelopen vrijdag door Rijenaar Kees van der Heijden uitgereikt. Kees is historicus en de schrijver van deze boeiende uitgave, die hij de ondertitel ‘Militairen en bevolking in Gilze en Rijen bij de Belgische afscheiding 1830-1839’ meegaf.

Waarom het eerste exemplaar voor de burgemeester? Dat heeft met een voorganger te maken. Het boek vertelt het verhaal over het leven in en om het militaire kamp bij Rijen, dat in het huidige bosgebied bij de Kampstraat lag. Jaarlijks streken er in de zomer, onder aanvoering van Koning Willem I, zo’n dertienduizend militairen neer. En dat had een enorme impact op de inwoners van Rijen, Gilze, Molenschot en Hulten. Want de soldaten bevolkten niet alleen het kamp, maar bij vrijwel alle gezinnen in de dorpen zaten militairen ingekwartierd. Natuurlijk bracht dat de nodige spanningen en problemen met zich mee. Het gemeentebestuur had er de handen vol aan. De toenmalige voorganger van Derk Alssema, burgemeester Adriaan Hoevenaars, trok zich het lot van zijn inwoners aan en deed wat hij kon om economische schade te voorkomen. Hij pakte zijn rol en begreep als burgervader de psychische last die de militaire aanwezigheid voor de inwoners met zich meebracht.

Kees van der Heijden overhandigde afgelopen vrijdag het nieuwe boek aan burgemeester Alssema. Ook wethouder Ariane Zwarts schoof bij de uitreiking aan.

Als straks de winkels open zijn

‘Wie waren die militairen?’ ‘hoe zag een gewone dag in het kamp eruit?’, ‘hoe was het kamp ingedeeld?’ en ‘hoe vermaakten die manschappen zich zoal?’. Ook op dat soort vragen geeft Kees van der Heijden in het boek uitgebreid antwoord. Na gedegen onderzoek wist hij de uitkomsten hiervan in een 180 bladzijden tellend, boeiend verhaal samen te brengen, aangevuld met opvallend veel mooie afbeeldingen. En daarmee laat hij zien wat zich hier zo dichtbij, in Gilze en Rijen, een kleine twee eeuwen geleden allemaal heeft afgespeeld. Iets waar de meesten van ons tot nu toe geen idee van hadden.

De leden van Heemkring Molenheide vinden ‘Verdwenen tentenstad op de hei’ een dezer dagen al in de bus. Voor andere belangstellenden is het boek voor de prijs van € 15,- te bestellen via onze webwinkel.