Wat was er te zien?

De tentoonstelling Winkels wie kent ze niet was rijkgevuld met informatie, foto’s en materialen over winkels uit vroeger tijden in de vier dorpen van onze gemeente.

De vitrines en hoeken van de tentoonstellingsruimtes waren min of meer thematisch ingedeeld.

Zo was er de slagershoek met onder andere de varkens- en runderbijl van Joanneke de Bakker.

De tabakshoek met dozenvol sigaren, sigaretten, lucifersdoosjes en pruim- pijptabak.

De snoephoek waar de Van Houten-chocola en de Faamdrop niet ontbraken.

De kruideniersvitrines met bijvoorbeeld de cichorei en het closetpapier van voor de oorlog, de bussen vim, de kachelpoets en de ‘echte’ afwasborstels.

Maar ook was er de vitrine met de zegeltjes en de boodschappenboekjes, de hoek met elektrische waren van weleer en niet te vergeten het groene keukenemaille. Met daarnaast de corsetten, het garen- en bandmateriaal en de vernikkelde naalden (de manufacturen). Pronkstuk was de statige ouderwetse kassa van Den Broen uit Gilze.

In de bovenzaal was de speelgoedvitrine ingericht en er hingen prachtige foto’s aan de wand. Terwijl intussen de video met (zo’n 450) foto’s van Gilze en Rijense winkel(tje)s bleef draaien. Op de tafels lagen u mappen vol met fotomateriaal en aanvullende informatie. Een veelgehoorde opmerking tijdens de eerste tentoonstellingsmiddag was: ‘We komen nog een keertje terug om dit nog eens op ons gemak te bekijken”.

Overigens verscheen er ook een speciale Mulder met als titel ‘Winkeltjes van vóór 1960’.

U kunt naar het volgende artikel ‘Rika Daanen-van Gestel: Zelfs zachte zeep verpakten we voor de klant nog in vetvrij papier’ of terug naar ‘Winkels, wie kent ze niet’