Rika Daanen-van Gestel: ‘Zelfs zachte zeep verpakten we voor de klant nog in vetvrij papier’

Ze begon in 1950 als noodhulp in de winkel van André van Hilst in Gilze. Ze zou er jarenlang als vaste kracht blijven werken. Rika Daanen-Van Gestel haalde voor de tentoonstelling ‘Winkels, wie kent ze niet’ enkele herinneringen op.

Het verhaal van Rika is eigenlijk het verhaal van de overgang van de kleine dorpswinkeltjes naar de grote zelfbedieningszaken. Want ook in Gilze en Rijen betekende de komst van de winkels van André van Hilst het begin van het einde voor die talrijke kleine winkels.

Medewerksters van André van Hilst in Gilze

In eerste instantie werden de klanten nog door de verkoopsters bediend, zo schrijft Rika van Gestel. “Zelfs zachte zeep verpakten we nog in vetvrij papier en gaven we zo aan de klant mee. Ook kwamen mensen met lege flessen van bijvoorbeeld azijn of maggie, die wij dan vulden.
Heel primitief. We werkten nog met distributie-bonnen. Boter, koffie en suiker waren op de bon. En niks geen rekenmachine of elektrische kassa. De prijzen van de boodschappen werden op een klein bonnetje geschreven en met het hoofd opgeteld”  Later werden de winkels van André van Hilst als eerste in zelfbedieningswinkels omgezet.

Folder van André van Hilst uit 1974. De winkel werd in dat jaar overgenomen door Edah en een jaar lang AVEHA Voordeelstraat genoemd.

U kunt naar het volgende artikel Ton Hesemans: Kocht een klant verf bij ons, dan leende mijn vader ook een kwast uit  of terug naar Winkels, wie kent ze niet