Piet Gerrits ging met suikergoed langs de deur

Voor Hermanus Gerrits sr. was het maken van suikergoed in eerste instantie nog een hobby. Zijn zoon Piet maakte er in 1926 een ambacht van. En ook kleinzoon Herman pakte het suikergoed maken op. De eerste vorm die Piet gebruikte was in 2008 te bezichtigen op de tentoonstelling ‘Winkels, wie kent ze niet’.

Piet trouwde op 13 mei 1925. Hij woonde tegenover de steenfabriek in Gilze. Een jaar na zijn huwelijk kocht hij zijn eerste vormen van Antoon Schijvens uit Tilburg, die altijd rondkwam met snoep voor de winkels. Hij smolt de suiker op de kachel en voegde er kleurstof  aan toe. Chocolade suikergoed maakte hij met cacao. Het was allemaal heel kunstig en mooi om te zien.

Langs de deuren
Tegen Sinterklaas ging Piet altijd langs de deuren met een grote mand met suikergoed, chocoladebeestjes en tabaksartikelen. De mensen konden dan de bestelling doorgeven die hij met Sinterklaas aan huis afleverde. Vanaf oktober was hij bezig om het suikergoed te maken. Voor de verkoop aan de deuren, maar ook in zijn winkeltje aan de Kerkstraat en voor de kraam op Sinter Petrus. In 1935 huurde hij van Koos de Bakker het pand Kerkstraat 499 voor f 4,50 per week. Daar begon hij echt met een kruidenierswinkel. Een tabaksvergunning had hij al bij de steenfabriek. Hij werkte hard gewerkt voor zijn gezin, bijna dag en nacht.

V.l.n.r. Herman Gerrits jr., Peter Gerrits
(ook een zoon van Piet) en Piet Gerrits

Nadat hij in mei 1954 met de winkel was gestopt, maakte hij nog vele jaren samen met zijn zoon Herman jr. suikergoed. Later, toen hij zelf een gezin had, begon Herman zelfstandig in de Burgemeester van Poppelstraat. Ruim tien jaar (van 1960 tot 1972) heeft hij dit gedaan. Hij leverde aan de Gilzer bakkers en kruideniers en daar kwamen al snel de grossiers bij. De één wilde zwaar suikergoed (groot suikergoed) en de ander klein suikergoed voor weinig geld. Op topavonden wist hij soms vijftig kilo te maken. Helaas heeft niemand de kunst van het (handmatig) suikergoed maken overgenomen.

 

Hoe maak je suikergoed?
Doe suiker in de pan. Voeg er water aan toe, totdat de suiker onder water staat. Breng het aan de kook en roer goed tot de suiker helemaal gesmolten is. Dan komt nu het voornaamste!
Maak je vingers van één hand goed koud in een pannetje water. Ga dan met die vingers in het kokende mengsel. Pak er wat uit en dompel dit in de pan met het koude water. Als het mengsel meteen stolt, is de massa kla

Suiker gieten in de Burgemeester Van Poppelstraat;
Herman Gerrits jr. en zijn dochter Jacqueline

ar (je moet er een bolletje van kunnen draaien). Haal de pan van het vuur. Giet een gedeelte over in een klein pannetje. Roer het mengsel tot de massa lichtelijk tegen de wand stolt (na 3 á 4 seconden). Giet dan  de massa heel snel in de vormen. Dit in hoog tempo herhalen tot de pan leeg is. Snij het overtollige mengsel van de vormenmal en doe het opnieuw in de pan voor hergebruik. Na ongeveer 3 minuten kun je de eerste vorm openmaken om het suikergoed eruit te halen. Na één nacht drogen is het klaar voor consumptie.

Rika Daanen-van Gestel: ‘Zelfs zachte zeep verpakten we voor de klant nog in vetvrij papier’ of terug naar: Winkels, wie kent ze niet?