Oud-werknemer Piet Avontuur: ‘In de overall binnengekomen, maar ook in de directie gezeten’

 “Bij Ericsson heb ik al mijn dromen kunnen vervullen. Ik ben in de overall binnengekomen, maar ik heb ook tien jaar in de directie gezeten. Wat kun je meer wensen?” Piet Avontuur bewaart goede herinneringen aan de tijd bij zijn voormalige werkgever.

 In 1955 kon Piet Avontuur bij den Ericsson als medewerker elektrisch sterkstroomonderhoud aan de slag. Via de zwakstroom en een opleiding tot leraar electro kwam hij in 1960 op de afdeling produktontwikkeling terecht. In 1961 maakte hij de definitieve keuze voor een carrière bij het bedrijf. “Ik kon als leraar electro op een school beginnen. Maar ik twijfelde of dat mijn ambitie wel was. De heer Schultz overtuigde me dat mijn kwaliteiten bij Ericsson meer tot hun recht zouden komen. Het was een groot bedrijf  met veel ontwikkelingsmogelijkheden.” En die keuze pakte goed uit.

Piet Avontuur in zijn
jonge jaren

Hij werd in 1963 benoemd tot werkmeester van de testafdeling en de afdeling speciaal montage. In 1969 werd hij assistent-chef productontwikkeling met als speciale taak het opzetten van een verbeterde organisatiestructuur en coördinatie tussen product-ontwikkeling en productie.

Via allerlei tussenstappen kwam hij in 1985 in de directie terecht, waar hij verantwoordelijk was voor de productie en de logistiek. In 1996 was hij als seniormanager verantwoordelijk voor onder andere total quality management, het behalen van de Nederlandse Kwaliteitsprijs en voor het opleidingscentrum voor eigen medewerkers en klanten. Ook ondersteunde hij jonge managers. In oktober 2002 ging hij na 47 dienstjaren met prepensioen.

Ericsson daar bleef je
“De sfeer was er goed Bij Ericsson,” weet Piet Avontuur. “Er heerste een cultuur waarbij iedereen zijn taak zelfstandig in kon vullen. En er was saamhorigheid, mensen hadden veel voor elkaar over.” Echt veel contacten uit die tijd heeft hij niet meer. “Mijn  hart zat in de productie en de logistiek. En die afdelingen zijn afgebouwd. Alle mensen die ik kende zijn vertrokken. En daarmee was ook de emotionele band met Ericsson weg. Mijn mooiste periode was die tot begin jaren tachtig.”

Piet Avontuur vond dat de kracht van de tentoonstelling bij Heemkring Molenheide hem zat in de vele foto’s. “Het is leuk voor mensen om zichzelf nog eens te zien. Ericsson was een bedrijf, daar bleef je. De tientallen foto’s van jubilea illustreren dat. Heel veel mensen hebben er lang gewerkt. Dat zegt iets over de cultuur.”

Mei 2007
MvH

U kunt naar het volgende artikel ‘Oud-werknemer Jos van Gils: “Ericsson was een sociale werkgever” of terug naar D’n Ericsson