Oud-werknemer Jos van Gils: ‘Ericsson was een sociale werkgever’

43 jaar heeft Jos van Gils bij D’n Ericsson gewerkt. In 1948 is hij er begonnen en hij heeft er allerlei werkzaamheden verricht. “Ik had gewoon lagere school, maar ben opgeklommen tot voorman. Onder andere van de kiesschijf, van de nieuwe toestellen en van de relaisgroep, dat waren de centrales. Ik heb ook nog een poos in de controle gezeten. Toen de regeling kwam dat je na veertig dienstjaren met de VUT kon, ongeacht de leeftijd, heb ik daar gebruik van gemaakt.”

Ericsson was voor de werknemers een sociale werkgever, vindt Jos. “Het bedrijf leefde mee met de problemen van de werkgevers. Je kon er altijd een beroep op doen. Zo hadden we een sociale kas, waar we zelf een paar centen per week aan bijdroegen en waar Ericsson ook een bijdrage aan leverde. Aardig wat mensen zijn daarmee uit de problemen geholpen. Bovendien was er altijd een heel gemoedelijke sfeer. Ik ben er 43 jaar lang met plezier naar toe gegaan.”

 Jos van Gils bij zijn 25-jarig jubileum

In de loop der jaren heeft Jos binnen het bedrijf meerdere prijzen gewonnen door een idee aan te leveren voor de ideeënbus. “Je zat kort bij het werk, voelde je betrokken en wilde op werkgebied graag verbeteringen voor de mensen. Meerdere keren is er een idee van mij beloond. Het bedrag dat er tegenover stond was afhankelijk van het rendement dat het Ericsson opleverde. Soms werden er duizenden guldens uitgekeerd.” Lachend: “Zover is het bij mij nooit gekomen hoor, maar zes-, zevenhonderd gulden kwam toch wel voor”.

Juni 2007
MvH

U kunt naar het volgende artikel ‘Oud werknemer Wim Bink: “Ik ging voorlopig maar ben er 37 jaar gebleven” of terug naar D’n Ericsson