Oud werknemer Wim Bink: ‘Ik ging ‘voorlopig’ maar ben er 37 jaar gebleven’

Bijna 37 jaar heeft de 82-jarige Wim Bink uit Rijen bij Ericsson gewerkt. Het was 1950 toen hij in dienst trad. “Eigenlijk had ik voor een ander beroep gekozen. Maar in 1946 werd ik opgeroepen voor militaire dienst en dat doorkruiste die plannen. Ik heb drie jaar in Indonesië gezeten en toen ik terugkwam was er geen werk. Een zwager van me was in dienst bij Ericsson en zodoende ben ik daar terechtgekomen. Mijn bedoeling was om er voorlopig te gaan werken, maar ik ben er altijd gebleven.”

Wim vindt dat hij van de andere wending die zijn leven nam, iets goeds heeft weten te maken. “Ik ben in de lakkamer begonnen, de plek waar – de naam zegt het al – onderdelen van toestellen werden gelakt. Willem van Gool was daar mijn baas. Daarna ben ik naar de nikkelkamer gegaan en vervolgens kwam ik bij een nieuwe kleine groep kabelmakers in de wikkelarij, met de heer Hermens als werkmeester. Na de opheffing van de houtbewerking werd ik bevorderd tot instructeur kabelmakerij. Toen mijn baas Joosten met pensioen ging, werd ik groepsleider onder de heer Hueskens. Tot 1985 heb ik deze functie vervuld.” Onder het motto ‘oud voor jong’ is Wim in de jaren tachtig – toen het slecht ging met het bedrijf – met vervroegd pensioen gegaan. “Ik zou bij de eerste lichting afvloeien, maar de vakbond vond me te jong en daarom moest Ericsson me weer inschalen. Daarna hebben ze me al vrij snel een regeling aangeboden, waarmee ik akkoord ben gegaan.”

Present
Net als andere collega’s benadrukt Wim Bink het sociale van het bedrijf. Hij heeft er nog steeds contacten. “Ik ben nog altijd lid van de Ontspanningsvereniging Ericsson (OVE) en ga naar de feesten van de Club van Goud en Zilver. Is er iets te doen dan ben ik present.”

Ook de tentoonstelling D’n Ericsson in heemerf ’t Oude Raadhuis heeft hij bezocht. “Mooi,” vindt hij. “Zoveel foto’s waarop je al die mensen weer ziet waarmee je vroeger werkte. Dat roept allerlei herinneringen op. Nog mooier zou het zijn geweest als de ontwikkelingen binnen het bedrijf in beeld waren gebracht. Maar dat zal niet meevallen met foto’s.”

Juli 2007
MvH

 
In het midden Wim Bink. Samen met twee collega’s
geeft hij een voordracht om lid te worden van de
Club van Goud en Zilver.

U kunt naar het volgende artikel ‘Oud-werknemer Toon Diepstraten: “Met de voormalige directeur nog een praatje gemaakt” of terug naar D’n Ericsson