Heb je nog weekbladen van vóór 1952?

Projectgroep digitaliseert 95 jaargangen Weekblad Gilze en Rijen
Wat stond er ooit in het weekblad over jouw familie of andere naamgenoten? Benieuwd naar het verhaal over dat kampioenschap van jouw club lang geleden? Of wil je meer weten over vroegere activiteiten van toneelvereniging, Zonnebloem of gemeenteraad? Vanaf eind 2024 zijn 95 jaargangen Weekblad Gilze en Rijen woord voor woord digitaal te doorzoeken en vind je met een enkele ingevoerde term of jaartal het antwoord op je vragen. Dit dankzij een ambitieus project waar Uitgeverij EM de Jong, Regionaal Archief Tilburg, Heemkring Molenheide en (de gemeentearchivaris van) de gemeente Gilze en Rijen gezamenlijk mee aan de slag gaan. Met als het even kan nog wat hulp van trouwe lezers met gevoel voor verzamelen.
Weekblad Gilze en Rijen verscheen voor het eerst in 1929, toen nog als ‘Gilze-Rijen Vooruit!’ Initiatiefnemer was Nico Hobbelen, die een drukkerij in Rijen had. In 1935 doopte hij het krantje om tot Weekblad Gilze-Rijen en die naam zou blijven tot 1981, toen Uitgeverij EM de Jong het overnam.

Ontbrekende nummers
De vier genoemde partners willen nu alle ooit verschenen weekbladen digitaliseren. Zij hebben hun zorgvuldig bewaarde krantjes bij elkaar gebracht en komen op die manier een heel eind. Maar tussen 1929 en 1952 ontbreken er nogal wat nummers. Wie kan helpen om deze jaargangen zo volledig mogelijk te maken? Wie heeft er nog oude krantjes uit die jaren op zolder liggen of in het familiearchief? De projectgroep wil ze heel graag scannen.

Nico Hobbelen (1906-1968) – initiatiefnemer Gilze-Rijen Vooruit! en Weekblad Gilze-Rijen

Kun je helpen?
Wie de opzet van www.Delpher.nl kent met z’n miljoenen gedigitaliseerde krantenpagina’s, zal begrijpen wat een karrevracht aan historische gegevens er –  in dit geval van onze dorpen –  tevoorschijn komt. Dus heb je weekbladen van vóór 1952 liggen of teruggevonden? Laat het alsjeblieft weten via info@heemkringmolenheide.nl  en vermeld daarbij ‘Projectgroep Digitaliseren weekbladen’. Zij nemen dan graag contact met je op.