De kerk, de meisjesschool en een oude welput

Kwartaalblad de Mulder 167 is uit

In 2009 werd bij de Sint Petrus’ Bandenkerk in Gilze beperkt archeologisch onderzoek uitgevoerd. De resultaten mochten er zijn: er is een oude begraafplaats aangesneden, er zijn sporen van middeleeuwse palen aangetroffen en er is muurwerk gevonden uit de vijftiende eeuw. Archeologen Annemarie Kooi en Stijn van As schreven op basis van de rapportage die destijds is gemaakt een artikel met veel informatie over deze plek die zo waardevol is voor de geschiedenis van Gilze.
Alex Emmen en Antoon van Hoek gaan verder met hun kadastrale speurtocht. Deel 3 begint met de uitbreiding van de meisjesschool in Gilze in 1921. Het bestaande schoolgebouw wordt dan uitgebreid met twee lokalen en daartussen een gang. Ze beschrijven vervolgens de verschillende bouwactiviteiten tot 1940.

Bij een verbouwing kwam Dick Opdien uit Rijen een oude welput tegen. Het vroegere boerderijtje aan de Hoofdstraat is rond 1840 gebouwd en de put is vermoedelijk ouder. De fundering van het huis is nu zo gemaakt dat de put vanuit de tuin te zien is.

In oliemolens werd olie geslagen uit hardschalig oliehoudend zaad zoals koolzaad, lijnzaad en raapzaad. Dat zaad werd eerst gekneusd, vervolgens in een pan verhit, in zakjes gedaan en op de slagbank gelegd. Door vallende slagheien sloeg men de olie eruit. De oudste gegevens over een oliemolen in Gilze zijn te vinden in een cijnsboek uit 1456. Maar zowel in Gilze als in Rijen waren er in de loop van de tijd meer te vinden. Jan de Vet † schreef erover.

En dan krijgen we nog ‘taolles’ van Ut Taolgenootschap. Hoe gaan we het werkwoord ‘durreve’ vervoegen?

Leden van onze heemkring ontvangen vier keer per jaar ons kwartaalblad. Ook lid worden? klik hier