‘Een boog van vier gulden en een pijl van twee kwartjes’

Eerste Olympische Rijenaar Janus Theeuwes won in 1920 een gouden plak

“Tokio, hier kom ik!”, kopte dit weekblad enkele weken geleden. Aan het woord atleet Joris van Gool uit Rijen, die nu in het Olympisch dorp verblijft en donderdag 5 en vrijdag 6 augustus voor Nederland uitkomt op het onderdeel 4×100 meter estafette. Wat de uitkomst daarvan ook is, alleen al de deelname aan de Olympische Spelen is een prachtige en bijzondere prestatie. En Joris is daarin niet de enige in de geschiedenis van Gilze en Rijen. Twee gemeentegenoten gingen hem voor. Handboogschieter Janus Theeuwes in 1920 in Antwerpen en judoca Monique van der Lee in 1992 in Barcelona. Waarvan eerstgenoemde zelfs een gouden plak wist binnen te halen.

Klik hier voor het complete verhaal